Jak můžete zvýšit hladinu žaludeční kyseliny přírodní cestou?

Obsah článku: Jak můžete zvýšit hladinu žaludeční kyseliny přírodní cestou?

  • 6 přírodních metod
  • Příznaky
  • Příčiny
  • Rizikové faktory
    • Kdy navštívit lékaře
  • Shrnutí

Nízká hladina žaludeční kyseliny může vést k plynatosti, infekcím a dalším problémům. Mezi způsoby, jak zvýšit hladinu žaludeční kyseliny, patří užívání doplňků stravy s kyselinou chlorovodíkovou, konzumace většího množství potravin bohatých na zinek a zázvoru.

Žaludeční kyselina je trávicí tekutina obsahující kyselinu chlorovodíkovou (HCL) a trávicí enzymy. Žaludeční kyselina rozkládá potravu a ničí škodlivé bakterie.

Existuje řada důvodů, proč žaludek nemusí produkovat dostatek kyseliny. Mezi některé z nich patří infekce, užívání některých léků a proces stárnutí.

Lékařský termín pro nízkou hladinu žaludeční kyseliny je hypochlorhydrie. Pokud k tomu dojde, ostatní trávicí orgány nemohou vstřebávat důležité živiny z potravy, kterou člověk sní.

V tomto článku se budeme zabývat šesti přírodními způsoby, jak zvýšit hladinu žaludeční kyseliny. Bude se také zabývat příčinami nízké hladiny žaludeční kyseliny a některými souvisejícími rizikovými faktory.

6 přírodních způsobů, jak zvýšit hladinu žaludeční kyseliny

Léčba nízké hladiny žaludeční kyseliny závisí na příčině. Existují však některé metody, které může člověk vyzkoušet doma, aby zlepšil hladinu žaludeční kyseliny.

Níže je uvedeno šest věcí, které může člověk vyzkoušet pro zvýšení žaludeční kyseliny přírodní cestou.

Zkuste doplňky stravy s HCL

Podle studie z roku 2015 mají starší dospělí vyšší riziko vzniku zažívacích potíží, které snižují hladinu žaludeční kyseliny. Mezi trávicí stavy, které mohou snižovat hladinu žaludeční kyseliny, patří infekce Helicobacter pylori (bakteriální infekce žaludku) a atrofická gastritida (která je charakterizována chronickým zánětem sliznice žaludku).

S přibývajícím věkem také žaludek produkuje méně pepsinu. Pepsin je enzym, který štěpí bílkoviny a napomáhá trávení.

Lidem s nízkou hladinou žaludeční kyseliny může prospět užívání doplňků stravy s HCL. Doplňky stravovacích enzymů, které obsahují také pepsin, mohou být prospěšné zejména pro starší osoby.

Před užíváním jakýchkoli doplňků by se však člověk měl poradit s lékařem. I když doplňky stravy mohou zmírnit příznaky, hypochlorhydrie může být způsobena základním zdravotním stavem, který vyžaduje lékařskou péči.

Zvýšení příjmu zinku

Zinek je nezbytný minerál přítomný v lidských buňkách. Žaludek využívá zinek k produkci HCL. Americký národní ústavy zdraví (NIH) doporučují dospělým osobám konzumovat 8-11 miligramů zinku každý den.

Lidé, kteří nemají ve stravě dostatek zinku, a lidé se špatnou absorpcí zinku mohou mít nízkou hladinu žaludeční kyseliny. Řešení nedostatku zinku by mohlo pomoci zvýšit kyselost žaludku.

Lidé mohou zvýšit příjem zinku změnou stravy nebo užíváním doplňků zinku. Před zahájením užívání jakýchkoli nových doplňků by se však měli poradit se svým lékařem.

Mezi potraviny bohaté na zinek, které může člověk přidat do svého jídelníčku, patří např:

  • ústřice
  • humr
  • hovězí maso
  • ořechy a semena kešu
  • fazole
  • jogurt
  • obohacené snídaňové cereálie

Užívání probiotik

Probiotika jsou mikroorganismy, které podporují zdravou rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech.

V přehledovém článku z roku 2017 nalezl důkazy o souvislosti mezi nízkou kyselostí žaludku a přemnožením bakterií ve střevech.

Užívání probiotik může potlačit růst škodlivých bakterií a pomoci zvýšit hladinu žaludeční kyseliny.

Mezi potraviny, které přirozeně obsahují probiotika, patří např:

  • jogurt
  • tvaroh
  • kefír
  • kysané zelí
  • kimči
  • tempeh
  • kombucha
  • miso

Jezte zázvor

Zázvor má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět žaludku způsobený nízkou hladinou žaludeční kyseliny. Lidé běžně používají zázvor jako přírodní lék na nevolnost, bolesti žaludku a zažívací potíže.

Někteří zastánci naznačují, že zázvor může stimulovat produkci a vylučování základních trávicích enzymů a zvýšit pohyb střevem.

Neexistuje však dostatek vědeckých důkazů, které by tato tvrzení plně potvrdily. Je třeba provést další kvalitní studie.

Omezte příjem rafinovaných sacharidů

Určité změny ve stravování mohou pomoci zvýšit kyselost žaludku. Například strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů (cukrů a škrobnatých potravin s nízkým obsahem vlákniny) může vést k zánětu žaludku a dalších trávicích orgánů. Ačkoli některé výzkumy naznačují, že zánět je přímo způsoben rafinovanými sacharidy a nadbytkem cukru, někteří odborníci se domnívají, že může být způsoben přemnožením kvasinek v žaludku, které způsobují průjem, nadýmání a zácpu.

Zastánci mohou doporučit vyzkoušet tzv. protikvasinkovou dietu, která zahrnuje vyloučení lepku, cukru a některých mléčných výrobků. Existuje však jen málo vědeckých důkazů, které by potvrzovaly, že to může zabránit přemnožení kvasinek ve střevě.

Důkladně žvýkejte

Žvýkání je prvním krokem v procesu trávení. Žvýkáním se potrava rozkládá na menší kousky. Tyto kousky se pak smíchají se slinami, což vede k dalšímu kroku trávicího procesu.

Lidé, kteří pociťují příznaky nízké hladiny žaludeční kyseliny, by měli zvážit, zda by neměli kousat menší sousta a jídlo důkladně rozžvýkat. To může umožnit dostatečné trávení.

Příznaky nízké hladiny žaludeční kyseliny

Hypochlorhydrie je stav, který nastává, když má člověk nízkou hladinu HCL v žaludku. Může vést k příznakům, jako jsou:

  • nadměrná plynatost
  • říhání
  • nadýmání
  • průjem
  • pálení žáhy
  • střevní infekce
  • nedostatek živin, například železa a vitaminu B12
  • vypadávání vlasů

Příčiny

K nízké hladině žaludeční kyseliny může přispívat několik faktorů. Mezi ně mohou patřit:

  • dlouhodobé užívání léků, které ovlivňují hladinu žaludeční kyseliny, například antacid
  • hypotyreóza
  • chronické nebo opakující se infekce trávicího traktu
  • rakovina žaludku nebo slinivky břišní
  • stárnutí
  • nedostatek zinku
  • operace žaludku

Rizikové faktory

Ačkoli nízkou hladinu žaludeční kyseliny může mít kdokoli, hypochlorhydrie se nejčastěji vyskytuje u dospělých ve věku 60 let a více.

Mezi další faktory, které mohou zvyšovat riziko nízké hladiny žaludeční kyseliny, patří např:

  • chronické užívání antacid a některých léků na předpis
  • nedostatek zinku
  • pravidelná vysoká hladina stresu
  • infekce žaludečních buněk bakterií H. pylori
  • anamnéza operace žaludečního bypassu

Pokud si myslíte, že jsou Vaše potíže způsobeny infekcí helicobacter pylori, otestujte se z domova jednoduchým testem.

Helicobacter pylori domácí test

Kdy navštívit lékaře

Ačkoli občasné nadýmání a bolest žaludku mohou vést k nepříjemným pocitům, tyto příznaky obvykle časem samy odezní. Doporučuje se, aby se lidé obrátili na svého lékaře, pokud se u nich zažívací potíže vyskytují déle než 2 týdny. Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc v případě následujících příznaků:
  • krev ve stolici nebo zvratcích
  • časté zvracení
  • neúmyslný úbytek hmotnosti
  • bolest nebo potíže při polykání
  • bolest na hrudi, v čelisti, krku nebo paži
  • silná, trvalá bolest žaludku
  • dušnost
  • pocení
  • žloutenka nebo zežloutnutí očí či kůže

Závěr

Hypochlorhydrie je poměrně častý stav, který může vést k nadýmání, zažívacím potížím a změnám střevních návyků.

Nízká hladina žaludeční kyseliny není život ohrožující stav. Může však vést k chronickému zánětu žaludku a vážně snížit kvalitu života člověka. Lidé mohou zvládnout příznaky hypochlorhydrie a zvýšit hladinu žaludeční kyseliny provedením určitých změn ve stravování a životním stylu.

Starším dospělým může prospět užívání doplňků stravy s HCL, které obsahují pepsin, což je základní trávicí enzym.

Lidé, kteří pociťují zažívací potíže trvající déle než 2 týdny, mohou zvážit konzultaci se zdravotníkem. Existuje několik věcí, které mohou lidé vyzkoušet, aby přirozeně zvýšili hladinu žaludeční kyseliny. Pro tyto metody však neexistuje mnoho důkazů.

Lidé by se měli poradit s lékařem dříve, než začnou užívat nějaké nové doplňky stravy nebo provedou nějaké významné změny ve stravování.

Jak můžete zvýšit hladinu žaludeční kyseliny přírodní cestou?

Zdroj textu: zde

Masticha pro Vaše normální zažívání

1 z 24

Heureka recenze

Zobrazuje se posledních 20 hodnocení Heureka.

  • Ivana | 03. 10. 24
    100%
    vše ok
  • Jana | 19. 09. 24
    100%
    Zdraví prospěšné zboží, opakovaně nakupuji.
  • Kateřina | 02. 09. 24
    100%
  • Jana | 18. 08. 24
    100%
    Dobré ceny, rychlé dodání.
  • Elena | 16. 08. 24
    100%
  • Vilém | 15. 08. 24
    100%
    Wsjo vparjatke .. O.K.i ..
  • Jana | 14. 08. 24
    100%
    Zboží bylo velice rychle doručeno a vše došlo v pořádku.
  • Josef | 11. 08. 24
    100%
    Vše jako vždy v pořádku
  • Sona | 07. 08. 24
    100%
  • Dagmar | 29. 07. 24
    100%
    Nákup nebyl první, vše proběhlo v pořádku, příjemní vstřícní lidé :o)
  • Irena | 27. 07. 24
    100%
  • Renata | 07. 07. 24
    100%
    Rychlé vyřízení objednávky, kvalitní produkty, které opravdu pomáhají při zmírnění problémů se zažíváním.
  • Jana | 03. 07. 24
    100%
    Všechno na výbornou
  • Martina | 27. 06. 24
    100%
  • Tereza | 25. 06. 24
    90%
    doporučuji
  • Eva | 24. 06. 24
    100%
  • Jana | 18. 06. 24
    100%
    Milé jednání, rychlá reakce a stejně rychlé doručení, informace a i dárek. Co víc si přát ?
  • Isabela | 10. 06. 24
    100%
    Masticha mi pomaha se zvladanim refluxu. Velmi ocenuji poradnu a pristup pana, ktery vzdy dobre poradi. Zbozi nijak nevnucuji.
  • Vladimír | 27. 05. 24
    100%
    Vše rychle a spolehlivě dodáno Kvalitní balení
  • Jana | 26. 05. 24
    100%
    Chutné i léčivé!
1 229