Jak žvýkat mastichu


Pokud vložíte mastichu do úst poprvé, můžete být překvapeni, že je relativně tvrdá a to zejména ve srovnání s konvenčními žvýkačkami. Masticha totiž změkne a zvláční až v ústech při smísení se slinami a při zahřátí. 

Masticha je 100% přírodní produkt, upravovaný pouze čištěním, omytím, sušením a tříděním. Jednotlivé slzy, jak se kousky pryskyřice z řečíku lentišku nazývají, se liší velikostí, tvrdostí i tvarem. Prodejní balení mastichy je dělená na velkou, střední a malou mastichu, ale ani v rámci tohoto dělení nečekejte unifikovanou velikost slz. Kromě tvrdých kousků najdete i slzy, které jsou naopak velmi měkké a lepivé. Obvykle jsou více čiré, než tvrdé kousky.

Návod na žvýkání mastichy může působit složitě, ale fakticky to tak není. Před tím, než se do žvýkání pustíte poprvé, doporučujeme napít se čisté vody. Nebudete mít v ústech sucho a masticha se lépe rozmělní a spojí. Z balíčku si vyberte spíš tvrdý kousek a rozžvýkejte mezi předními zuby a s pomocí jazyka, dokud nevytvoříte celistvou hmotu. Poté můžete žvýkat jako klasickou žvýkačku v celých ústech. Kombinujte různé tvrdosti mastichy.

Další možnost, jak si zvyknout na žvýkání mastichy, je mnohem jednoduší. Vložte slzu mastichy do úst a cucejte ji jako bonbon. Masticha do sebe absorbuje sliny z úst, až úplně změkne a vy pak můžete začít žvýkat. Mastichu žvýkejte alespoň 15 - 20 minut, poté ji můžete vyplivnout. Můžete ji ovšem, tak jako je běžné, žvýkat mnohem déle.

 

 Mohlo by vás také zajímat: