Jak žvýkat mastichu? Návod na žvýkání mastichy
Když poprvé vložíte mastichu do úst, můžete být překvapeni, že je relativně tvrdá a to zejména ve srovnání s konvenčními žvýkačkami. Masticha totiž změkne a zvláční až v ústech při smísení se slinami a při zahřátí. Současně vás může překvapit její lepivost. Než se pustíte do žvýkání mastichy, seznamte se s pár radami, které jistě oceníte.
Surová masticha a co byste o ní měli vědět
- Masticha je 100% přírodní produkt, upravovaný pouze čištěním, omytím, sušením a tříděním. Jedná se o pryskyřičnou žvýkačku. Jednotlivé slzy, jak se kousky pryskyřice z řečíku lentišku nazývají, se liší velikostí, tvrdostí i tvarem.
- Prodejní balení mastichy jsou dělená na: velké slzy, střední slzy a malé slzy, ale ani v rámci tohoto dělení nečekejte unifikovanou velikost krystalů a stejnou tvrdost.
- V balíčku mastichových krystalů najdete tvrdé slzy, které jsou současně i křehké, a vedle nich kousky, které jsou naopak velmi měkké a lepivé. Tvrdé krystaly mastichy poznáte také podle kalného zabarvení. Měkké krystaly jsou obvykle čiré jako jantar.
Návod na žvýkání mastichy pro začátečníky
Příprava mastichy na žvýkání
- Mastichu skladujte v ledničce. Není to nezbytné, ale pokud tu možnost máte, využijte ji.
- Vyberte 2 – 4 surové mastichové krystaly, které budete žvýkat. Počet zvažte podle velikosti, podle toho, jak velkou žvýkačku chcete žvýkat. Rozhodně by alespoň jeden kousek mastichy měl být tvrdý.
Rozžvýkání mastichy
- Pokud máte v ústech sucho, napijte se čisté vody. V suchých ústech se masticha hůře rozmělní a jednotlivé kousky se hůře spojují.
- Tvrdý kousek mastichy vložte mezi přední zuby a předními zuby jej s pomocí jazyka rozžvýkejte, dokud nevytvoří celistvou hmotu. Celistvou hmotu získáte jednodušeji také tak, že mastichový krystal budete cucat podobně jako bonbón.
- K mastiše v ústech přidávejte další kousky.
Žvýkání mastichy
- Vychutnávejte si chuť mastichy. Někteří lidé líčí první okamžiky žvýkání jako silný pocit očištění úst a jazyka.
- Pokud máte nestabilní výplně zubů, vyhýbejte se těmto zubům při žvýkání.
- Žvýkejte mastichu alespoň 15 – 20 minut. Mastichu můžete ovšem žvýkat mnohem déle.
- Mastichu můžete žvýkat i opakovaně, pokud ji máte možnost hygienicky uložit. Žvýkačka na vzduchu ztvrdne.
- Pokud jste si mastichu dostatečně užili, vyplivněte ji.
Život s mastichou, rady zkušeným uživatelům
- Pokud jste si mastichu zamilovali a žvýkání mastichy se stalo vaším pravidelným rituálem, můžete inklinovat k vytváření zásob. Není to potřeba. Nekupujte mastichu na měsíce dopředu. Masticha je velmi trvanlivá, ale dávejte přednost čerstvým výrobním dávkám.
- Neskladujte mastichu v teple a na přímém světle. Zahřátí mastiše neškodí, ale krystaly se mohou spojit, ztratit tvar a těžko se pak žvýkají. Lednice je ideální.
Mohlo by vás také zajímat:


