Jak žvýkat mastichu? Návod na žvýkání mastichy

Když poprvé vložíte mastichu do úst, můžete být překvapeni, že je relativně tvrdá a to zejména ve srovnání s konvenčními žvýkačkami. Masticha totiž změkne a zvláční až v ústech při smísení se slinami a při zahřátí. Současně vás může překvapit její lepivost. Než se pustíte do žvýkání mastichy, seznamte se s pár radami, které jistě oceníte.

Surová masticha a co byste o ní měli vědět

  1. Masticha je 100% přírodní produkt, upravovaný pouze čištěním, omytím, sušením a tříděním. Jedná se o pryskyřičnou žvýkačku. Jednotlivé slzy, jak se kousky pryskyřice z řečíku lentišku nazývají, se liší velikostí, tvrdostí i tvarem.
  2. Prodejní balení mastichy jsou dělená na: velké slzystřední slzy a malé slzy, ale ani v rámci tohoto dělení nečekejte unifikovanou velikost krystalů a stejnou tvrdost.
  3. V balíčku mastichových krystalů najdete tvrdé slzy, které jsou současně i křehké, a vedle nich kousky, které jsou naopak velmi měkké a lepivé. Tvrdé krystaly mastichy poznáte také podle kalného zabarvení. Měkké krystaly jsou obvykle čiré jako jantar.

Návod na žvýkání mastichy pro začátečníky

Příprava mastichy na žvýkání

  1. Mastichu skladujte v ledničce. Není to nezbytné, ale pokud tu možnost máte, využijte ji.
  2. Vyberte 2 – 4 surové mastichové krystaly, které budete žvýkat. Počet zvažte podle velikosti, podle toho, jak velkou žvýkačku chcete žvýkat. Rozhodně by alespoň jeden kousek mastichy měl být tvrdý.

Rozžvýkání mastichy

  1. Pokud máte v ústech sucho, napijte se čisté vody. V suchých ústech se masticha hůře rozmělní a jednotlivé kousky se hůře spojují.
  2. Tvrdý kousek mastichy vložte mezi přední zuby a předními zuby jej s pomocí jazyka rozžvýkejte, dokud nevytvoří celistvou hmotu. Celistvou hmotu získáte jednodušeji také tak, že mastichový krystal budete cucat podobně jako bonbón.
  3. K mastiše v ústech přidávejte další kousky.

Žvýkání mastichy

  1. Vychutnávejte si chuť mastichy. Někteří lidé líčí první okamžiky žvýkání jako silný pocit očištění úst a jazyka.
  2. Pokud máte nestabilní výplně zubů, vyhýbejte se těmto zubům při žvýkání.
  3. Žvýkejte mastichu alespoň 15 – 20 minut. Mastichu můžete ovšem žvýkat mnohem déle.
  4. Mastichu můžete žvýkat i opakovaně, pokud ji máte možnost hygienicky uložit. Žvýkačka na vzduchu ztvrdne.

Mastichové krystaly 

Život s mastichou, rady zkušeným uživatelům

  1. Pokud jste si mastichu zamilovali a žvýkání mastichy se stalo vaším pravidelným rituálem, můžete inklinovat k vytváření zásob. Není to potřeba. Nekupujte mastichu na měsíce dopředu. Masticha je velmi trvanlivá, ale dávejte přednost čerstvým výrobním dávkám.
  2. Neskladujte mastichu v teple a na přímém světle. Zahřátí mastiše neškodí, ale krystaly se mohou spojit, ztratit tvar a těžko se pak žvýkají. Lednice je ideální.

Jak žvýkat mastichu - Návod na žvýkání mastichy 

Mohlo by vás také zajímat:

E-shop, surová masticha
Masticha úvodem
Testování helicobacter pylori
Recenze a zkušenosti uživatelů