Masticha


Masticha je fenomén, který vás ohromí při prvním setkání. Snadno propadnete její neopakovatelné přirozené nasládlé pryskyřičné chuti i její vůni, která vám připomene ovoce stále zelených hájů. Ohromí vás, a to nikoli jen účinky, chutí a vůní. Ohromí vás také vším, co je s ní spojeno - bohatou historií, kulturou, specifickou architekturou, organizací pěstování, lidmi i krajinou malého kousku země obklopeného moře.

Podmínky ostrova Chios zrodily mastichu a masticha zásadně ovlivnila ostrov. Nás ovlivňuje také.co-je-masticha

 

Co je masticha?

Masticha z Chiu (Μαστιχα Χιου) je název pro aromatickou pryskyřici získávanou z řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia) v jižní oblasti řeckého ostrova Chios. Tento čistý přírodní produkt, je výjimečný v mnoha směrech. Má mnoho blahodárných účinků, jeho užívání a obchod s ním má tisíciletou tradici. Je velmi vzácný vzhledem k malému území, kde se pěstuje. Víte, jak se masticha správně nazývá?

Nejkvalitnější masticha:

  • pochází z ostrova Chios
  • je pryskyřicí stromu řečík lentišek
  • je ručně sbírána a čištěna

Tajemství ostrova Chios: kde masticha roste?

Masticha z ostrova Chios: „kapka pryskyřice“ která potěší, uklidní a zavoní!

Kdyby existovala registrovaná obchodní značka pro ostrov Chios, určitě by to byl strom produkující pryskyřici masticha. Je to unikátní dar přírody, který byl často jablkem sváru mezi mocnými vládci napříč věky.

Jedná se o stálezelený strom, patřící do rodiny Anacardiaceae, rodu Pistacia lentiscus (řečík lentišek). Rostoucí převážně na východním pobřeží Středozemního moře. Z této specifické rodiny pouze Pistacia Lentiscus odrůda Chia, je systematicky pěstována v jižních oblastech ostrova Chios. Získává se z ní tato pryskyřice unikátní pro své účinky.

 Kombinace pestrosti stromů, půdy, mikroklimatu, topologie a reliéfu této oblasti tvoří „tajemství“ exkluzivity, která charakterizuje tento malý kout naší planety.

Jako zcela unikátní produkt, který je spojen s konkrétním velmi malým územím získala masticha chráněné označení původu (PDO).

Jak se masticha získává?

Sběr pryskyřice řečíku lentišku a získávání mastichy

Nejlepší masticha je Masticlife

 

Získávání nejkvalitnější mastichy je založeno výhradně na ruční práci. Je to proces, který probíhá prakticky po celý rok. Nejdůležitější a zároveň nejnáročnější fází produkce mastichy je provádění zářezů do kůry kmene a velkých větví během letních měsíců.

Chioská masticha je pryskyřičný sekret z mastichového stromu. Tato přírodní aromatická pryskyřice je získávána ve formě kapek ze zářezů, které se dělají ostrými nástroji na kmeni a velkých větvích. Vytékající pryskyřice zůstává na půdě pod stromem přibližně po dobu 20 dnů, dokud neztuhne. To záleží hlavně na počasí během letního období. Určujícími faktory jsou především sluneční svit a vlhkost prostředí.

Zpočátku čirá a lepkavá míza postupně tuhne a mění barvu do žlutohněda. Počáteční hořká chuť se po několika týdnech mění v nasládlou. Tato chuť spojená s výraznou vůní je pro mastichu typická.

Ztuhlá surovina - nejkvalitnější masticha - je sbírána z půdy pod stromem, která byla pro ten účel vysypána bílým drceným kamenem, i z kmene a rozdělována do kategorií podle velikosti kapek (nazývají se také krystaly, granule..), které mají v průměru od několika milimetrů do jednoho centimetru. Kousky mastichy se poté umyjí a vyčistí.

Další zpracování a obchod s mastichou je centralizováno pod organizací Asociaci pěstitelů Mastichy Chiu (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου), která vznikla v roce 1938. Jednotliví pěstitelé z oblasti mastichových vesnic předávají celý objem sklizně místnímu výběrčímu asociace a ten ji dále předává do centrály.

Složení mastichy: z čeho se skládá?

Nejkvalitnější masticha je Masticlife

 

Přesné složení chioské mastichy není dosud známo. Tato unikátní pryskyřice se skládá z jedinečného spektra účinných a aromatických složek. Konkrétně obsahuje následující látky - složení mastichy:

  • přírodní polymery,
  • těkavé a aromatické látky, které tvoří esenciální olej - mastichový olej,
  • terpeny, fytosteroly, polyfenoly
  • a velké množství dalších radikálních látek, z nichž některé byly v přírodě objeveny poprvé právě zde.

Tato kombinace více než 80 látek pravděpodobně vysvětluje, proč je masticha tak široce využívaná v potravinářství, ve farmacii, v drogistických produktech atd., a to v celosvětovém měřítku.

 

Historie chioské mastichy. Od kdy je známá?

Chioská masticha byla ceněna již v dávných dobách díky své charakteristické chuti a účinkům. Dokumenty ukazují, že masticha byla v historii první přírodní žvýkačkou, užívanou k čištění zubů a osvěžení dechu.

Byla dokonce využívána jako kosmetický přípravek pro čištění kůže obličeje i těla. Chioská masticha byla používána také jako účinná látka v mnoha farmaceutických receptech.

Dioscorides, otec farmacie

Dioscorides (1. století), který je považován za „otce farmakologie“, rozdělil všechny zdravotnické materiály do 5 kategorií. Jeho kniha „O zdravotnických materiálech“ nebyla překonána dříve než v 16. století.

Dioscorides ve své knize chválí vlastnosti chioské mastichy. Dioscorides kromě toho zjišťuje, že žvýkání mastichy kromě orální hygieny přispívá i ke svěžímu dechu. Také zmiňuje mastichový olej, který se aplikuje mnoha způsoby.

Masticha počátkem našeho letopočtu

V období od 1. do 7. století byla masticha používána pro účely, které nelze uvádět, a to zejména Oribasiem, Aetiem, Galenem, Pilenem.

Obchod s mastichou ve středověku

V následujících letech mnoho farmaceutů a botaniků odkazovalo na vlastnosti mastichy, kterou používali pro účely, které nelze uvádět. Rozšiřování využívání mastichy úspěšně pokračovalo během byzantských dob.

Ve středověku vzkvétal na evropském kontinentu obchod s mastichou. V mnoha evropských spisech 16. - 18. století (knihy obsahující vědomosti farmaceutů tehdejší doby) se nacházejí rozsáhlé odkazy dokazující příznivý účinek mastichy v mnoha oblastech.

Moderní vědecký výzkum

Výzkumem mastichy a jejích účinků se zabývají klinické a laboratorní studie i odborné články ve světových farmakologických časopisech.

Masticha: jak se vyslovuje a jak se správně píše?

Možností jak napsat toto slovo je mnoho, ale český jazyk používá pro tuto pryskyřici název masticha. Čteme toto slovo tak jak ho píšeme, jen měkké i vyslovíme jako ypsilon "mastycha".

Slova jako: masthia, mastcha, mastha, mastucha,  nebo naopak chionská masticha jsou nesprávná a neoznačují tuto pryskyřici keříku pistacia lentiscus var. chia anebo ostrov Chios.


Možná jsou ještě slovíčka přejatá z jiných evropských jazyků, které jsou spojovány s označením chioská masticha, a to: Mastix, mastix, mastika, mastic, chios mastika, masticha chioska, mastik, mastyk, mastiha,  μαστιχα.

 

Mohlo by vás také zajímat: