Mastichový prášek

Masticha (Mastic, Mastix, mastiha) je jedinečná pryskyřice, která pochází ze stromu zvaného Pistacia lentiscus, který se pěstuje ve Středomoří.

Co je mastichový prášek?

Je to drcená pryskyřice, která se používá jako koření nebo v doplňcích stravy. Prášek z mastichy se plní do kapslí nebo sáčků.
Je velmi aromatická. Mastichový prášek má silnou dřevito-ovocnou vůni a bílo-žlutou barvu.

drcená masticha - mastichový prášek

K čemu se používá mastichový prášek?

  • Prášek z mastichy (v kapslích) se používá jako doplněk stravy. Masticha podporuje správnou funkci trávicího systém.
  • Drcená masticha lze smíchat se solí nebo cukrem a použít jako koření.

Jak drtit nebo umlít mastichu?

Vložte krystaly mastichy na několik hodin do mrazáku. Pak bude drcení i mletí snazší. Masticha je pryskyřice a jako všechny pryskyřice je při vyšších teplotách lepivá. Zmražení mastichy předem Vám práci velmi usnadní!

Drcení válečkem na těsto

  1. Krystaly mastichy položte na rovný povrch (vál nebo prkénko, zabráníte tak poničení pracovní plochy).
  2. Krystaly mastichy zakryjte velkým kusem igelitu.
  3. Rolujte válečkem přes igelit, dokud nejsou všechny slzičky mastichy rozdrceny na Vámi požadovanou jemnost.

Mletí ve hmoždíři

  1. Vložte krystaly mastichy do hmoždíře
    masticha ve hmoždíři
  2. Pomocí paličky rozemelte všechny mastichové slzy.
  3. Mastichu rozetřete na prášek. 

Mlýnek na kávu

Máte starý elektrický mlýnek na kávu, který nepoužíváte a používat na mletí kávy již nebudete? Tak teď přišla jeho chvíle!

  1. Zmražené krystaly dejte do mlýnku.
  2. Krystaly jsou rychle rozemleté, obvykle stačí 5-10 vteřin.
  3. Pozor! Nemelte krystaly déle než je nezbytně nutné, masticha by se zahřála a nalepila by se na čepel mlýnku a mlýnek samotný.

Další témata:

Mastichové výrobky

Užívání mastichy

Recenze