Co (ne)jíst při Crohnově chorobě?

Neexistuje jediná univerzální dieta, která by byla vhodná pro každého, kdo trpí Crohnovou chorobou. Možná se vám podaří zvládnout aktivní dobu nemoci a její  příznaky dočasnou změnou jídelníčku.

Někteří lidé s Crohnovou chorobou a jinými chronickými gastrointestinálními onemocněními zjistili, že dodržování určité diety, i když nemají žádné příznaky, jim pomáhá zvládat jejich stav. Dieta může být použita jako první linie léčby nebo v kombinaci s léky pro dosažení nejlepších výsledků.

Výhody vhodného stravování 

Pokud máte příznaky Crohnovy choroby (je choroba aktivní), může vám vyhýbání se určitým potravinám a nápojům pomoci cítit se lépe. Způsob stravování může také pomoci předcházet některým komplikacím Crohnovy choroby.

Výzkum ukázal, že strava může mít vliv na průběh Crohnovy choroby. Nakonec však o tom, zda člověk onemocní Crohnovou chorobou, rozhoduje mnoho faktorů (zejména genetika).

Podle výzkumů někteří lidé s Crohnovou chorobou uvádějí, že mají méně aktivních fází (vzplanutí), pokud pravidelně konzumují stravu s vysokým obsahem vlákniny.

Avšak, pokud máte chorobu v aktivní fázi, můžete se cítit lépe, když budete držet dietu s nízkým obsahem vlákniny.

Jak to funguje?

Některé druhy potravin jsou pro vaše tělo hůře stravitelné než jiné. Obecně platí, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je syrová zelenina a celá zrna, vyžadují od střev více práce než jednoduché, nevýrazné potraviny s nízkým obsahem vlákniny, jako je obyčejná bílá rýže.

Pokud jsou vaše střeva oslabená a poškozená, mohou být normální trávicí procesy stresující. Pokud budete po svém těle požadovat, aby vykonávalo o něco méně práce, poskytne to vašemu trávicímu traktu čas na uzdravení.

Menší nároky na střeva mohou také zmírnit vaše příznaky. Některé potraviny zanechávají v tlustém střevě méně zbytků, což znamená, že se budete méně vyprazdňovat - což může být obzvláště užitečné, pokud máte průjem.

Vyhýbání se dalším těžko stravitelným potravinám, jako jsou potraviny s vysokým obsahem tuku, kořeněné nebo sladké, může také pomoci zmírnit příznaky. Výběr potravin, které mohou snadno projít trávicím traktem, eliminuje stres z „těžkých“ jídel. Konzumace nevýrazných potravin také pomáhá předcházet dalším zánětům.

Jaké potraviny jíst? A kdy?

Crohnova dieta může mít dvě podoby. Můžete mít jeden seznam potravin, které jíte, když se necítíte dobře, a druhý pro dobu, kdy nemáte příznaky nemoci.

Můžete se také rozhodnout jíst konzistentní dietu bez ohledu na to, zda máte příznaky, nebo ne, pokud máte pocit, že vám určité potraviny pomáhají kontrolovat aktivní fázi nemoci.

Budete muset spolupracovat se svým lékařem, abyste našli zdravou a vyváženou stravu, která vám bude dlouhodobě vyhovovat. Za určitých okolností může lékař vydat přísná nebo specifická dietní doporučení, která jsou určena na kratší dobu. Například pokud jste podstoupili operaci střev, může vám být po dobu rekonvalescence nařízena tekutá dieta.

Co jíst při Crohnově chorobě?

Existují obecná pravidla pro stravování, kterými se můžete řídit, ale k vytvoření individuální Crohnovy diety přizpůsobené vašim potřebám a chutím bude zapotřebí určitý počet pokusů a omylů.

Při experimentování s dietou můžete zjistit, že některé potraviny vaše příznaky zhoršují. Můžete se rozhodnout, že se těmto „spouštěcím“ potravinám budete vyhýbat stále, nebo jen v době, kdy máte vzplanutí.

Zaznamenejte si, po kterých potravinách se cítíte lépe (nebo se alespoň necítíte hůře). „Bezpečné“ potraviny mohou být součástí vaší pravidelné stravy.

Co (ne)jíst při Crohnově chorobě?

Ovoce a zelenina

Čerstvé potraviny jsou důležitou součástí vyvážené a zdravé stravy. Syrové ovoce a zelenina mohou být pro váš trávicí systém příliš dráždivé. Mnoho z nich ale lze oloupat, nakrájet a uvařit, aby byly lépe stravitelné.

Například syrové jablko se slupkou může obsahovat více vlákniny, než vaše tělo zvládne. Oloupané, nakrájené a na plotně uvařené jablečné pyré je základem diety při žaludečních potížích.

Zeleninu, jako jsou brambory a dýně, lze snadno uvařit. Můžete je péct, vařit nebo dokonce ohřívat v mikrovlnné troubě. Ovoce a zeleninu s nízkým obsahem vlákniny můžete také odšťavňovat nebo připravovat pyré do smoothies.

Některým druhům ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny je lepší se vyhnout, protože mohou zvyšovat střevní plynatost, například kukuřici, brokolici a sušené švestky.

Obiloviny

Když máte období aktivní Crohnovy choroby, vybírejte si chléb, těstoviny a další sacharidy vyrobené z rafinované bílé mouky místo celozrnných. Další možností s nízkým obsahem vlákniny je bílá rýže. Vyhněte se hnědé rýži, divoké rýži nebo rýžovému pilafu.

Na toasty používejte kváskový chléb nebo, pokud nejíte lepek, hledejte bezlepkové bochníky ve stylu bílého chleba. Dobře mohou fungovat teplé obiloviny. Jednoduše připravené ovesné vločky jsou vhodné, pokud je tolerujete. Vyhněte se cereáliím a müsli, které obsahují sušené ovoce, ořechy nebo jiné přídavky.

Mléčné výrobky

Jediné mléčné výrobky, které můžete zařadit do jídelníčku, jsou nízkotučné jogurty bez přidaného cukru. Jogurt je dobrým zdrojem probiotik, která mohou prospívat zdraví trávicího traktu.

Bílkoviny

Vybírejte libové zdroje bílkovin, například kuřecí prsa bez kůže. Vyhněte se smažení jídla nebo vaření na oleji, másle nebo koření.

Rostlinné bílkoviny, jako jsou fazole a luštěniny, mohou způsobovat plynatost. Jako zdroj nemasových bílkovin může posloužit tofu nebo tempeh. Celé ořechy mohou být obtížně stravitelné, ale můžete tolerovat malé porce jemného ořechového másla.

Dezerty

Vyhněte se sladkým a tučným pochoutkám, jako jsou dorty, sušenky, zmrzlina, puding. Želatina může být v pořádku, ale nepřidávejte žádnou šlehačku. Dávejte pozor na náhražky cukru, jako je xylitol a sorbitol, ve výrobcích „bez cukru“, zejména v tvrdých bonbonech a žvýkačkách, a vyhněte se jim. Tyto složky někdy způsobují zažívací potíže.

Nápoje

Pijte dostatek, buďte hydratovaní. Může se stát, že sycené nápoje, kofein a alkohol vaše příznaky zhorší. Proto pijte vodu, nápojů nahrazujících elektrolyty nebo doplňků stravy doporučených lékařem.

Plánování a dodržování jídelníčku je důležité

Když máte aktivní příznaky Crohna, může vám vyhovovat a budete se cítit lépe, pokud budete jíst menší množství jídla častěji v průběhu dne, než když si dáte tři velká jídla.

Proto dbejte na plánování a jezte podle tohoto jídelníčku. Najděte si dostatek času na jídlo, jezte v klidu. Nevystavujte se hladu a mějte u sebe připravenou svačinu z potravin, které vám vyhovují a nezpůsobují příznaky.

Další možnosti úpravy jídelníčku

Crohnovu dietu můžete upravit tak, aby vyhovovala speciálním dietním potřebám, potravinovým alergiím nebo jiným zdravotním potížím.

Těhotenství

Pokud jste těhotná a máte Crohnovu chorobu, poraďte se s vaším lékařem, jak zabránit příznakům a jak se správně stravovat kvůli těhotenství.

Crohnova choroba u dětí

Crohnovou chorobou mohou trpět i děti. Stejně jako dospělí mohou potřebovat určitou dietu ke zvládnutí tohoto onemocnění. Potřeby stravy dětí a mladých dospělých jsou velmi důležité, protože růst a vývoj jsou vázány na stav výživy. Děti a dospívající s Crohnovou chorobou mohou potřebovat doplňky stravy, aby se předešlo podvýživě, zejména pokud se kvůli bolesti brání jídlu.

Jak postupovat při tvoření jídelníčku?

Ve spolupráci se svým lékařem, odborníkem na výživu a dalšími členy zdravotnického týmu můžete zjistit, jak změny ve stravě při léčbě Crohnovy choroby souvisejí s dalšími aspekty vašeho života.

Povinnosti, které máte doma, v práci nebo ve škole, stejně jako váš společenský život, mohou ovlivnit vaši schopnost dodržovat určitou dietu a vyžadovat, abyste provedli změny ve svém životním stylu. Pochopení toho, jak ostatní faktory ovlivňují váš dietní plán při Crohnově chorobě, bude nezbytnou součástí nalezení režimu, který vám bude vyhovovat.

Strava

Pokud musíte omezit stravu nebo se vyhýbat některým skupinám potravin, může být obtížné zajistit si odpovídající výživu. Pokud máte při Crohnově dietě potíže s dostatečným příjmem potravy, může vám lékař doporučit vyzkoušet tekuté doplňky stravy.

Dietní omezení

Pokud máte další dietní omezení, například se musíte vyhýbat lepku kvůli celiakii nebo dáváte přednost rostlinné stravě, poraďte se se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, jak můžete tyto potřeby a preference přizpůsobit Crohnově dietě.

Například mnoho značek bezlepkového chleba a těstovin se vyrábí ve stylu bílého chleba, nikoli vícezrnného nebo pšeničného. Pokud hledáte bezlepkové těstovinové nudle, vyhněte se alternativám vyrobeným z fazolí, luštěnin a kukuřice.

Jste vegan nebo vegetarián?

Pokud jste vegan nebo vegetarián, možná se již vyhýbáte některým potravinám, které nejsou v souladu s Crohnovou dietou. Pokud se vaše strava stane příliš úzce vymezenou, může být obtížné získat potřebnou výživu pro vaše tělo.

Budete muset spolupracovat se svým lékařem, abyste upravili svou dietu a jídelníček podle těchto preferencí a zároveň zvládli příznaky Crohnovy choroby. Možná budete muset užívat vitaminy nebo jiné doplňky stravy, abyste předešli nedostatku pro vaše tělo důležitých látek a vitamínů.

Podpora a komunita (v rodině i on-line)

Pokud trpíte Crohnovou chorobou, možná jste již součástí osobní nebo online podpůrné komunity pro pacienty. Pokud máte otázky nebo obavy ohledně změny stravy za účelem zvládnutí onemocnění, měli byste se poradit se svým lékařem. Často však může být užitečné promluvit si s dalšími lidmi, kteří si „tím prošli“ a budou rozumět tomu, čím procházíte na emocionální úrovni.

Když se cítíte špatně nebo se zotavujete z nějakého zákroku, snažte se co nejlépe, aby vám rodina a přátelé pomohli. Spoustu jídel vhodných pro Crohnovu dietu si můžete připravit dopředu a zamrazit je, ale velmi vám pomůže, pokud máte někoho, kdo vám může jídlo ohřát nebo zaběhnout do obchodu pro studené nápoje, krekry nebo vyzvednout recepty.

Náklady

Mnoho potravin vhodných pro Crohnovu dietu (např. bílá rýže) je cenově dostupných, zejména pokud je nakupujete ve velkém.

Kuchyňské náčiní, jako jsou mixéry nebo ruční kuchyňské roboty, může výrazně usnadnit přípravu pokrmů (pyré a pod.) pro Crohnovu dietu.

Možné vedlejší účinky

Dočasné zažívací potíže jsou běžné vždy, když změníte svůj jídelníček. Konzumace většího nebo menšího množství určitých potravin, zejména těch, které obsahují vlákninu, může přímo ovlivnit funkci střev (jak z hlediska konzistence nebo kvality stolice, tak i její četnosti).

I když se tyto příznaky pravděpodobně zlepší, jak se vaše tělo přizpůsobí nové stravě, informujte svého lékaře, pokud přetrvávají nebo se zhoršují. Zácpě způsobené stravou s nízkým obsahem vlákniny mohou prospět doplňky vlákniny nebo něco tak jednoduchého, jako je pití většího množství vody během dne. Průjem, který se po několika dnech nezlepší, může být známkou základního onemocnění a také vás vystavuje riziku dehydratace.

Energie a celkové zdraví

Pokud jíte méně tuhé stravy nebo se zaměřujete především na nevýrazná jídla, abyste zvládli aktivní období příznaků Crohnovy choroby, můžete zjistit, že nemáte tolik energie jako obvykle.

Dejte si za cíl, abyste každý den přijímali co nejvíce živin, což zahrnuje příjem dostatečného množství kalorií, které dodají vašemu tělu energii. Dostatečná výživa z pestré a vyvážené stravy není důležitá jen pro zvládání Crohnovy choroby, ale také pro udržení vašeho celkového zdraví.

Možné infekce

Pokud máte Crohnovu chorobu, jste ohroženi komplikacemi onemocnění, včetně infekcí. Můžete mít také vyšší pravděpodobnost výskytu dalších zdravotních potíží, z nichž některé mohou souviset s vaším imunitním systémem.

Správná výživa je jedním ze způsobů, jak můžete svému tělu pomoci uzdravit se z aktivního období Crohnovy choroby i z dalších onemocnění, která se snažíte zvládnout.

Závěr

Bohužel neexistuje jedna dieta (jeden jídelníček), který by byl vhodný pro všechny pacienty se zánětlivým onemocněním střev, včetně Crohnovy choroby. Mnoho lidí s tímto onemocněním se stravuje s prvky stravy s nízkým obsahem vlákniny, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem FODMAP, aby si vytvořili plán a jídelníček, který jim pomáhá zvládat Crohnovu chorobu.

V období, kdy mají aktivní příznaky Crohna, může být užitečné držet BRJT dietu, i když se jedná pouze o dočasné opatření.

Pokud trpíte Crohnovou chorobou, může být užitečné spolupracovat s lékařem a sestavit plán Crohnovy diety a jídelníčku, který bude vyhovovat vašim jedinečným stravovacím potřebám a chutím.

Více o BRJT dietě se dozvíte v článku:

Crohnova choroba příznaky a projevy

 Zdroj textu: zde

Masticha pro Vaše normální zažívání

1 z 24

Heureka recenze

Zobrazuje se posledních 20 hodnocení Heureka.

  • Ivana | 03. 10. 24
    100%
    vše ok
  • Jana | 19. 09. 24
    100%
    Zdraví prospěšné zboží, opakovaně nakupuji.
  • Kateřina | 02. 09. 24
    100%
  • Jana | 18. 08. 24
    100%
    Dobré ceny, rychlé dodání.
  • Elena | 16. 08. 24
    100%
  • Vilém | 15. 08. 24
    100%
    Wsjo vparjatke .. O.K.i ..
  • Jana | 14. 08. 24
    100%
    Zboží bylo velice rychle doručeno a vše došlo v pořádku.
  • Josef | 11. 08. 24
    100%
    Vše jako vždy v pořádku
  • Sona | 07. 08. 24
    100%
  • Dagmar | 29. 07. 24
    100%
    Nákup nebyl první, vše proběhlo v pořádku, příjemní vstřícní lidé :o)
  • Irena | 27. 07. 24
    100%
  • Renata | 07. 07. 24
    100%
    Rychlé vyřízení objednávky, kvalitní produkty, které opravdu pomáhají při zmírnění problémů se zažíváním.
  • Jana | 03. 07. 24
    100%
    Všechno na výbornou
  • Martina | 27. 06. 24
    100%
  • Tereza | 25. 06. 24
    90%
    doporučuji
  • Eva | 24. 06. 24
    100%
  • Jana | 18. 06. 24
    100%
    Milé jednání, rychlá reakce a stejně rychlé doručení, informace a i dárek. Co víc si přát ?
  • Isabela | 10. 06. 24
    100%
    Masticha mi pomaha se zvladanim refluxu. Velmi ocenuji poradnu a pristup pana, ktery vzdy dobre poradi. Zbozi nijak nevnucuji.
  • Vladimír | 27. 05. 24
    100%
    Vše rychle a spolehlivě dodáno Kvalitní balení
  • Jana | 26. 05. 24
    100%
    Chutné i léčivé!
1 229