Které sezónní potraviny, které byste měli jíst na podzim?

Dny se zkracují a teploty se znatelně snižují. Naše tělo pak potřebuje další ochranu. Výživa je proto na podzim a v zimě obzvláště důležitá. Prodejci ovoce a zeleniny naštěstí právě teď nabízejí bohatý, sezónní a regionální výběr. Které sezónní potraviny, které byste měli jíst na podzim?

Když se venku ochladí a setmí, musíme věnovat zvláštní pozornost svému zdraví. Pokud se neobléknete dostatečně teple, rychle onemocníte. Důležitá je však také vyvážená strava. Nepříjemné nachlazení je dílem virů, které mohou rychleji způsobit škody, když jsme podchlazeni.

Proto musíme svůj imunitní systém chránit stravou, zejména na podzim a v zimě.

Zdraví díky vyvážené stravě

Obecně platí, že byste měli jíst vyváženou a pestrou stravu. Je také vhodné vyměnit celoroční kompletní nabídku v supermarketu za dobře zásobený zelinářský obchod. Můžete také sledovat, co je právě v sezóně. Protože, každý ví, jak smutně chutnají jahody v zimě...

Náš tip: Kupujte v zelinářství sezónní a regionální produkty

Zejména podzim se nabízí bohatý výběr ovoce a zeleniny, které - ve správné kombinaci - posilují obranyschopnost organismu a lze je obměňovat v chutných receptech.

Která zelenina je typická pro podzim?

Na podzim začíná sezóna zelí. Salát z červeného zelí, jablek, ořechů, zázvoru a olivového oleje je rychlý na přípravu a poskytuje všestrannou výživu. Vitamin C a A, vápník a draslík, selen a zinek: to vše v jednom jídle. Zelné listy jsou ideální také jako závitky. Bílé nebo hlávkové zelí naplňte čočkou a sušeným ovocem. Buďte kreativní a spontánně je obměňujte.

Ano, již klasika: dýně

Dýně je vlastně klasika, ale její rozmanitost byla znovu objevena teprve nedávno. Ať už jako polévka, dušená nebo v troubě, její sladká chuť se obzvlášť dobře snoubí s muškátovým oříškem a skořicí. Dýně je bohatá na vitaminy C a A, stejně jako na železo, betakaroten a hořčík. Je k dostání v mnoha odrůdách (i v létě, např. jako cuketa) a je bezkonkurenčně levná. V jídelníčku by neměly chybět ani houby, zejména na podzim. Hříbky obsahují hodně selenu a hodí se zejména k máslové dýni.

Co by mělo být na jídelníčku kromě ovoce a zeleniny?

Samozřejmě nechcete a neměli byste jíst jen ovoce a zeleninu. Důležité jsou také obiloviny a luštěniny a (volitelně) ryby a maso. Celozrnný chléb se sýrem je ráno rychle hotový a dodává tělu selen, vlákninu a zinek. Zkombinujte ho s jablkem nebo hruškou z regionu a dostanete svou vitamínovou rovnováhu do správných kolejí. Dobře posnídat by měli zejména lidé, kteří se potýkají s problémy s váhou. Ta je ochrání před nekontrolovanými záchvaty hladu.

Vegetariáni by měli dbát na dostatečný příjem železa. Živočišné železo se v těle vstřebává třikrát lépe než rostlinné a nachází se hlavně v červeném mase, například v hovězím. Rostlinné železo se v dobrém množství nachází ve špenátu, brokolici, zelí, tuřínu, ale také v čočce a fazolích. Mimochodem, železo se lépe vstřebává s vitaminem C. Dbejte tedy na to, abyste si k dezertu vybrali to správné ovoce!

Fit i na podzim a v zimě

Jídelníček na podzim a v zimě? Příliš mnoho pravidel obvykle vede k frustraci. Nejlepší je jídla a potraviny často měnit, zkoušet nové recepty nebo si nechat poradit. Pokud přemýšlíte o zelí, možná nemáte náladu na babiččinu polévku. Z tohoto důvodu je nejlepší poohlédnout se po alternativách. Asijské zelné závitky? Kapustové chipsy? Čardáš a rybí kari?

Obecně platí, že v zimě je vždy dobré vařit šetrně a jíst syrové zeleninové saláty. Vařením se totiž ztrácí mnoho nutričních hodnot. Vaření v páře nebo pečení zachovává vitamíny a minerály. Tímto způsobem dobře přečkáte chladné období a poznáte rozmanitost zdravého stravování.

Další tipy pro zdravý podzim a zimu

Se změnou počasí a úbytkem denního světla se začínají objevovat podzimní zdravotní problémy. Mezi tyto zdravotní problémy patří například nachlazení. Udržujte si zdraví pomocí podzimních zdravotních tipů.

  1. Dbejte na dostatek vitaminu D.
  2. Nezapomínejte pít dost vody.
  3. Umývejte si správně ruce.
  4. Pokud se necítíte dobře, navštivte svého lékaře. 

 

Které sezónní potraviny, které byste měli jíst na podzim?
Pixabay

Masticha pro Vaše normální zažívání

1 z 24

Heureka recenze

Zobrazuje se posledních 20 hodnocení Heureka.

  • Ivana | 03. 10. 24
    100%
    vše ok
  • Jana | 19. 09. 24
    100%
    Zdraví prospěšné zboží, opakovaně nakupuji.
  • Kateřina | 02. 09. 24
    100%
  • Jana | 18. 08. 24
    100%
    Dobré ceny, rychlé dodání.
  • Elena | 16. 08. 24
    100%
  • Vilém | 15. 08. 24
    100%
    Wsjo vparjatke .. O.K.i ..
  • Jana | 14. 08. 24
    100%
    Zboží bylo velice rychle doručeno a vše došlo v pořádku.
  • Josef | 11. 08. 24
    100%
    Vše jako vždy v pořádku
  • Sona | 07. 08. 24
    100%
  • Dagmar | 29. 07. 24
    100%
    Nákup nebyl první, vše proběhlo v pořádku, příjemní vstřícní lidé :o)
  • Irena | 27. 07. 24
    100%
  • Renata | 07. 07. 24
    100%
    Rychlé vyřízení objednávky, kvalitní produkty, které opravdu pomáhají při zmírnění problémů se zažíváním.
  • Jana | 03. 07. 24
    100%
    Všechno na výbornou
  • Martina | 27. 06. 24
    100%
  • Tereza | 25. 06. 24
    90%
    doporučuji
  • Eva | 24. 06. 24
    100%
  • Jana | 18. 06. 24
    100%
    Milé jednání, rychlá reakce a stejně rychlé doručení, informace a i dárek. Co víc si přát ?
  • Isabela | 10. 06. 24
    100%
    Masticha mi pomaha se zvladanim refluxu. Velmi ocenuji poradnu a pristup pana, ktery vzdy dobre poradi. Zbozi nijak nevnucuji.
  • Vladimír | 27. 05. 24
    100%
    Vše rychle a spolehlivě dodáno Kvalitní balení
  • Jana | 26. 05. 24
    100%
    Chutné i léčivé!
1 229