Jak se zbavit zubního kazu?

Zuzka

Obsah článku: Jak se zbavit zubního kazu?

  • Domácí péče
  • Návštěva zubaře
  • Závěr

Domácí péče, jako je čištění zubů fluoridovou zubní pastou, Vás nezbaví stávajících zubních kazů. Mohou však pomoci předcházet vzniku nových. K odstranění zubního kazu budete muset navštívit zubaře.

Zubní kazy jsou drobné otvory v tvrdém povrchu zubů. Jsou způsobeny bakteriemi, které na povrchu zubů vytvářejí kyselinu z cukru. Nejčastějším viníkem je bakterie známá jako Streptococcus mutans.

Bakterie vytvářejí lepkavou vrstvu známou jako zubní plak. Kyseliny v plaku odstraňují minerály ze skloviny (demineralizují ji) - povlaku zubů tvořeného převážně vápníkem a fosfáty. Tato eroze způsobuje drobné otvory ve sklovině. Jakmile se poškození kyselinami rozšíří do dentinové vrstvy pod sklovinou, vznikne zubní kaz.

Jak se zbavit zubního kazu doma

Mnoho domácích postupů vychází ze studie z 30. let 20. století, která naznačuje, že zubní kazy jsou způsobeny nedostatkem vitaminu D ve stravě. V této studii se u dětí, které přidaly do stravy vitamin D, snížil výskyt zubního kazu. Nejlepších výsledků však dosáhly ty, které vitamin D přidávaly a zároveň ze svého jídelníčku odstranily obilné produkty. Je to zřejmě proto, že obiloviny mohou ulpívat na zubech.

Nedostatečný příjem vitaminu D může způsobit, že zuby jsou náchylnější k tvorbě zubního kazu, ale nyní chápeme, že je to jen část skládačky. Mezi další rizikové faktory vzniku zubního kazu patří:

  • sucho v ústech nebo zdravotní potíže, které snižují množství slin v ústech.
  • konzumace potravin, které ulpívají na zubech, jako jsou sladkosti a lepkavé potraviny.
  • časté mlsání sladkých potravin nebo nápojů, jako jsou limonády, cereálie a zmrzlina.
  • pálení žáhy (způsobené kyselinou)
  • nedostatečné čištění zubů
  • krmení kojenců před spaním

Jakmile zubní kaz pronikne do dentinu, doma se ho nezbavíte. Následující domácí prostředky mohou pomoci předcházet vzniku kazů nebo léčit "předkové stavy" tím, že remineralizují oslabená místa skloviny před vznikem kazu:

1. Žvýkačky bez cukru

V klinických studiích bylo prokázáno, že žvýkání žvýkaček bez cukru po jídle pomáhá remineralizovat zubní sklovinu. Žvýkačky obsahující xylitol byly podrobeny rozsáhlému výzkumu pro svou schopnost stimulovat tok slin, zvyšovat pH zubního plaku a snižovat výskyt S. mutans, ale je třeba provést dlouhodobé studie.

Bylo prokázáno, že žvýkačky bez cukru obsahující sloučeninu zvanou kaseinfosfopeptid-amorfní fosforečnan vápenatý (CPP-ACP) snižují výskyt S. mutans ještě více než žvýkačky obsahující xylitol. 

Nakupujte online žvýkačky bez cukru.

2. Vitamin D

Vitamin D je důležitý pro vstřebávání vápníku a fosfátů z potravy. Studie ukazují nepřímý vztah mezi konzumací potravin s vysokým obsahem vitaminu D a vápníku, jako jsou jogurty, a vznikem zubního kazu u malých dětí. Vitamin D můžete získat z mléčných výrobků, jako je mléko a jogurt. Vitamin D můžete získat také ze slunce.

Nakupujte online doplňky stravy s vitamínem D.

3. Čistěte si zuby fluoridovou pastou

Fluorid hraje důležitou roli v prevenci zubního kazu a remineralizaci skloviny. Byl proveden rozsáhlý výzkum, který prokázal, že pravidelné čištění zubů fluoridovou zubní pastou zabraňuje vzniku zubního kazu.

Většina studií byla provedena buď u dětí, nebo u dospívajících, takže je zapotřebí dalšího výzkumu u dospělých a starších osob.

Koupit fluoridovou zubní pastu online.

4. Omezte sladké potraviny

Toto je účinný prostředek proti zubním kazům, který ovšem lidé neradi slyší - přestaňte jíst tolik cukru. Světová zdravotnická organizace uvádí, že konzumace cukru je nejvýznamnějším rizikovým faktorem vzniku zubního kazu. Doporučují snížit příjem cukru na méně než 10 % celkového denního kalorického příjmu.

Pokud se chystáte jíst pokrm s vysokým obsahem cukru, snažte se během dne nejíst sladké potraviny. Jakmile cukr zmizí z úst, Vaše sklovina má šanci se remineralizovat. Pokud však neustále jíte cukr, Vaše zuby nemají šanci se remineralizovat.

5. Metoda oil pulling

Oil pulling je starodávná praktika, která spočívá v tom, že v ústech asi 20 minut kroužíte olejem, například sezamovým nebo kokosovým, a pak ho vyplivnete. Tvrzení, že oil pulling "odstraňuje toxiny" z těla, nejsou podložena důkazy. Malá, třikrát zaslepená, placebem kontrolovaná klinická studie však ukázala, že kol pulling sezamového oleje snižuje zubní plak, zánět dásní a počet bakterií v ústech stejně účinně jako ústní voda s chlorhexidinem. K potvrzení těchto účinků jsou zapotřebí rozsáhlejší studie.

6. Kořen lékořice

Výtažky z čínské lékořice (Glycyrrhiza uralensis) mohou podle přinejmenším jedné studie bojovat proti bakteriím způsobujícím zubní kazy.

Jeden výzkum toto posunul na další úroveň a vytvořil lékořicové lízátko, které pomáhá v boji proti zubnímu kazu. Pilotní studie s použitím výtažku z lékořice v lízátku ukázala, že jsou účinné při výrazném snížení výskytu S. mutans v ústech a prevenci zubního kazu. Je třeba provést větší a dlouhodobější studie.

Návštěva zubaře

Mnoho problémů se zuby, dokonce i hluboké kazy, vzniká bez bolesti nebo jiných příznaků. Pravidelné zubní prohlídky jsou nejlepším způsobem, jak zachytit zubní kaz dříve, než se zhorší. Včasná diagnóza znamená snadnější léčbu.

Ošetření zubního kazu u zubaře může zahrnovat:

  1. Ošetření fluoridy: Profesionální fluoridové ošetření obsahuje více fluoridu než zubní pasta a ústní výplachy, které si můžete koupit v lékárně. 
  2. Plomby: Plomby jsou hlavním způsobem léčby, pokud zubní kaz poničil sklovinu.
  3. Korunky: Korunky jsou na míru šité kryty nebo "čepičky", které se nasazují na zub a léčí rozsáhlý kaz.
  4. Kořenové kanálky: Když zubní kaz zasáhne vnitřní materiál zubu (dřeň), může být nutné provést ošetření kořenového kanálku.
  5. Extrakce zubu: Jedná se o odstranění silně zkaženého zubu.

Závěr

Vitamín D, oil pulling, lékořicová lízátka, žvýkačky a další domácí prostředky samy o sobě nezbaví zubní kazy. Tyto metody však mohou zabránit zvětšování kazů a zabránit vzniku nových. V nejlepším případě mohou pomoci remineralizovat změkčená nebo oslabená místa vašich sklovin dříve, než může vzniknout zubní kaz.

Čím dříve je kaz odhalen, tím snadněji jej Váš zubní lékař opraví, proto nezapomeňte pravidelně navštěvovat svého zubního lékaře.

Jak se zbavit zubního kazu?
Zdroj textu: zde
Zpět na blog

Nejoblíbenější masticha

1 z 24