Diety pro zvládání SIBO: co mohu a co nemohu jíst?

Obsah článku: Diety pro zvládání SIBO: co mohu a co nemohu jíst? 

  • Elementární strava
  • Dieta s nízkým obsahem FODMAP
  • Úvahy

Mezi dvě běžné metody léčby bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO) patří elementární dieta, což je typ tekuté stravy, a dieta s nízkým obsahem FODMAP, která se zaměřuje na omezení určitých typů obtížně stravitelných sacharidů.

Cílem léčby SIBO je obnovit normální rovnováhu střevních bakterií. Dieta při SIBO může pomoci:

  1. Bránit množení střevních bakterií
  2. Snížit zánět
  3. Řešit nedostatky ve výživě

Další aspekty plánu léčby SIBO mohou zahrnovat antibiotika a léčbu základního onemocnění (např. Crohnovy choroby nebo syndromu dráždivého tračníku).

V tomto článku je uveden přehled používání elementární diety a diety s nízkým obsahem FODMAP při SIBO a také informace o tom, co jíst a čeho se při dietě při SIBO vyvarovat.

Pokud máte SIBO, poraďte se před změnou jídelníčku se svým lékařem a/nebo registrovaným dietologem, abyste se ujistili, že splňujete své denní nutriční požadavky.

Jak funguje elementární dieta při SIBO

Elementární dieta je tekutá dieta nebo dieta v prášku smíchaná s vodou, která se obvykle používá u osob s narušeným trávicím systémem. Její název je odvozen od skutečnosti, že živiny jsou do těla zaváděny v podobě co nejbližší jejich elementární - neboli primární - formě.

Na elementární dietu se pohlíží jako na možný doplněk léčby antibiotiky z následujících důvodů:

  • Předpokládá se, že jeho živiny se zcela vstřebávají již v první části tenkého střeva, což snižuje počet složek potravy dostupných bakteriím.
  • Snižuje celkový počet střevních bakterií, což může znamenat snížení počtu bakterií v tenkém střevě.
  • Teoreticky zvyšuje množství žluči uvolňované ze žlučníku, což může posílit čisticí vlnu tenkého střeva a snížit množství bakterií.
  • Může mít vliv na imunitní buňky ve sliznici střeva, což může rovněž sloužit k likvidaci bakterií v tenkém střevě.

Co jíst při elementární dietě

Elementární dieta se podává buď ve formě nápoje, který vypijete, nebo prostřednictvím výživové sondy. Množství tekutin se během prvních dnů pomalu zvyšuje, aby se omezily nežádoucí vedlejší účinky, jako je průjem nebo bolesti břicha.

Každý přípravek obsahuje živiny ve snadno stravitelné formě. Mezi typické přípravky patří:

  • esenciální a neesenciální aminokyseliny
  • glukózu, snadno stravitelný sacharid
  • vitaminy rozpustné v tucích a ve vodě
  • minerální látky
  • elektrolyty
  • malé množství tuku (méně než 1 %)

Různé komerční varianty elementární stravy lze zakoupit online. Práškové směsi obsahují pouze základní výživové složky a poskytují 150 až 300 kalorií nebo více. Váš lékař Vám pomůže určit, jaké množství máte použít, abyste získali dostatečnou výživu.

Do elementárních dietních směsí (které se kombinují s vodou) se nepřidávají žádná umělá aromata ani barviva, takže nápoj má nevýraznou chuť, která mnoha lidem nechutná. Někteří odborníci doporučují přidat led, který mu dodá texturu, což může usnadnit jeho konzumaci.

Doba trvání

Doba, po kterou budete držet elementární dietu, závisí na vašich příznacích a na dodržování programu.

Jednou z největších výzev elementární diety je vzdát se pevné stravy:

  • Podle jedné z publikovaných zpráv je jen asi 25 % pacientů ochotno omezit příjem živin na tekutou stravu na dostatečně dlouhou dobu, aby se dostavily výsledky.
  • Několik studií uvádí, že ti, kteří dodržují dietu, vidí výsledky za dva až tři týdny.
  • Někteří lidé, kteří nejsou schopni přijmout úplnou elementární dietu, mohou se souhlasem svého poskytovatele zdravotní péče používat částečnou elementární dietu, která kombinuje tekutou výživu s potravinami, o nichž je známo, že jsou snášeny. V některých případech se tento přístup používá pro dlouhodobé udržení.

Důležitá upozornění

  1. Elementární dieta se musí používat pouze pod lékařským dohledem, protože s sebou nese určitá rizika.
  2. Nepokoušejte se o domácí přípravu elementární stravy kvůli riziku významných nutričních nedostatků, které mohou ohrozit vaše zdraví.
  3. Dieta se nesmí používat současně s jakoukoli antibiotickou léčbou SIBO.

Jak funguje dieta s nízkým obsahem FODMAP?

Nízkofodmapová dieta se častěji používá k léčbě příznaků SIBO. FODMAP jsou skupinou sacharidů, mezi které patří:

  • Fermentovatelné
  • Oligosacharidy (skládají se z fruktanů a galaktanů)
  • Disacharidy (mléčný cukr laktóza)
  • Monosacharidy (fruktóza)
  • Polyoly (cukerné alkoholy, jako je sorbitol, mannitol, xylitol a maltitol)

Při této dietě se během eliminační fáze budete vyhýbat potravinám s vysokým obsahem FODMAP. Na konci této fáze budete pomalu zařazovat jednotlivé druhy FODMAP zpět do svého jídelníčku - jeden po druhém, abyste přesně určili, které FODMAP způsobují příznaky SIBO.

Při SIBO se dva typy FODMAP - laktóza a fruktóza - mohou špatně vstřebávat v důsledku zánětu podél sliznice tenkého střeva. Kromě toho mohou být další nevstřebané FODMAP fermentovány bakteriemi sídlícími v tenkém střevě, což vede k nepříjemným příznakům.

Dodržování diety s nízkým obsahem FODMAPs může u některých jedinců vést ke zmírnění příznaků.

Některé výzkumy naznačují, že přístup s nízkým obsahem FODMAP může být prospěšný, je však zapotřebí dalšího výzkumu, abychom s jistotou věděli, zda je tato léčba dostatečně účinná, aby mohla být doporučena jako standardní přístup.

Co jíst

Během eliminační fáze se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem FODMAP, což znamená, že obsahují jeden z pěti typů FODMAP:

  1. Fruktany: Nestravitelné fruktany se nacházejí především v pšenici, mnoha druzích zeleniny a v některých potravinových přísadách, včetně inulinu.
  2. Fruktóza: Fruktóza je cukr, který se nachází v mnoha druzích ovoce, medu a kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
  3. Galaktany: Galaktany se také nazývají galaktooligosacharidy nebo GOS a lze je nalézt v luštěninách, včetně fazolí, cizrny a čočky.
  4. Laktóza: Laktóza je cukr, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích.
  5. Polyoly: Jsou to cukerné alkoholy, jejichž názvy obvykle končí na "- ol". Přirozeně se vyskytují v některých druzích ovoce (např. ostružiny) a zeleniny (např. květák a houby) a často se používají jako umělá sladidla.

Téměř každá skupina potravin obsahuje varianty s vysokým obsahem FODMAP a varianty s nízkým obsahem FODMAP.

Potraviny s nízkým obsahem FODMAP Potraviny s vysokým obsahem FODMAP
Zelenina: lilek, zelené fazolky, okurka, salát rajče, cuketa Zelenina: chřest, květák, hrášek, houby, cibule
Ovoce: meloun, hroznové víno, kiwi, jahody Ovoce: jablka, třešně, sušené ovoce, broskve, meloun
Mléčné výrobky: feta, camembert, tvrdé sýry, mandlové mléko, sójové mléko Mléčné výrobky: kravské mléko, odpařené mléko, zmrzlina, jogurt
Bílkoviny: vejce, tvrdé tofu, tempeh, mořské plody Bílkoviny: většina luštěnin, marinované maso, některé druhy zpracovaného masa
Obiloviny: kukuřičné vločky, oves, rýžové placky, kukuřičné těstoviny, chléb bez ječmene. Obiloviny: pšeničný, žitný a ječný chléb a snacky
Sladkosti: hořká čokoláda, javorový sirup, stolní cukr Sladkosti: med, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, pochoutky bez cukru
Ořechy a semena: arašídy, makadamové ořechy, slunečnicová semínka Ořechy a semena: kešu, pistácie

Doba trvání

Eliminační fáze může trvat dva až osm týdnů. Během této doby pravděpodobně dojde ke zmírnění příznaků.

Další fáze, nazývaná reintrodukční proces, je nesmírně důležitá. Doba potřebná pro tuto fázi se značně liší v závislosti na Vašich příznacích.

Mějte na paměti, že

  1. Ne každý typ FODMAP představuje pro každého člověka problém.
  2. Možná si budete chtít vybrat postupně jednu podskupinu FODMAP, abyste si vyzkoušeli, jaký má na Vaše tělo vliv.
  3. Naplánujte si testování každé skupiny po dobu jednoho týdne, než přejdete na další skupinu.

Většina odborníků doporučuje vést si potravinový deník. To Vám pomůže lépe pochopit vztah mezi potravinami, které jíte, a příznaky, které pociťujete

Tato dieta není určena k dlouhodobému užívání. Mnoho potravin s vysokým obsahem FODMAP je ve skutečnosti velmi prospěšných pro celkové zdraví. Mnohé z nich jsou považovány za prebiotika, což znamená, že posilují zdravou rovnováhu střevních bakterií.

Doporučené načasování

Při eliminační nebo reintrodukční fázi nezáleží na načasování jídel a svačin. Jídlo můžete konzumovat podle rozvrhu, který Vám nejlépe vyhovuje.

Protože však znovuzavedení potravin FODMAP může vyvolat příznaky, můžete je chtít zavést v době, kdy jste doma a můžete se cítit pohodlně.

Úvahy o dietě SIBO

Mnoho lidí se SIBO trpí dalšími onemocněními, včetně:

  • Celiakii, autoimunitní onemocnění, které způsobuje imunitní reakci při konzumaci lepku.
  • Chronická pankreatitida, dlouhodobý zánět slinivky břišní.
  • Cirhóza jater, dlouhodobé poškození jater, které vede k jizvení.
  • Crohnova choroba, typ zánětlivého střevního onemocnění.
  • Diabetes, dlouhodobé onemocnění, které ovlivňuje schopnost organismu kontrolovat hladinu cukru v krvi.

U lidí s těmito stavy a SIBO se velmi často vyskytuje podvýživa. Pokud máte SIBO, nemusí se například správně vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E a K). Můžete mít také nedostatek železa nebo vitaminu B12.

Z tohoto důvodu se důrazně doporučuje, abyste na zvládnutí SIBO a jakéhokoli základního onemocnění spolupracovali se svým lékařem a odborníkem na výživu. Vaše léčba bude přizpůsobena vašim konkrétním příznakům a může zahrnovat i doplňky stravy.

Shrnutí

Součástí plánu léčby SIBO bude pravděpodobně změna stravy. Mezi diety při SIBO patří elementární dieta a dieta s nízkým obsahem FODMAP, která se zaměřuje na omezení potravin s vysokým obsahem FODMAP, které tělo obtížně zpracovává.

Cílem obou těchto diet je obnovit normální rovnováhu střevních bakterií. Součástí léčby SIBO mohou být také antibiotika a léčba jakéhokoli základního onemocnění.

Pokud trpíte SIBO, je nezbytné před provedením jakýchkoli změn v jídelníčku spolupracovat s poskytovatelem zdravotní péče a/nebo vyškoleným odborníkem na výživu, abyste se ujistili, že splňujete své výživové potřeby.

Diety pro zvládání SIBO: co jíst a co nejíst?
Zdroj textu a studií: zde

Nejčastěji nakupované

1 z 25