8 nápojů, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu

Zuzka

Jaké nápoje pomáhají snižovat nebo kontrolovat hladinu cholesterolu a jakým nápojům s vysokým obsahem cholesterolu se vyhnout? 

Obsah článku: 8 nápojů, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.

  • Nejlepší nápoje
  • Nápoje, kterým se vyhnout
  • Alternativní metody
  • Nejčastější otázky: FAQ
  • Kontaktování lékaře

Mnoho různých druhů nápojů, včetně zeleného čaje, ovesných nápojů, sójových nápojů a koktejlů z rostlinného mléka, obsahuje látky, které mohou pomáhat snižovat nebo regulovat hladinu cholesterolu.

Cholesterol je voskovitá látka, kterou tělo používá k tvorbě buněk a hormonů. Lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL) a lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) jsou dva různé druhy cholesterolu.

HDL je "dobrý" typ cholesterolu a pro optimální zdraví je žádoucí zvýšit jeho hladinu. Naproti tomu LDL je "špatný" typ a jeho nižší hladina může přispět ke zlepšení zdraví. Kromě toho mohou být užitečné nápoje, které zvyšují hladinu HDL nebo snižují LDL.

Pokud je hladina cholesterolu v nadměrných hodnotách, zvyšuje se riziko závažných zdravotních potíží, jako je mrtvice nebo infarkt. Optimální hladiny se však mohou u různých lidí lišit.

Tento článek pojednává o nápojích, které mohou pomoci kontrolovat hladinu cholesterolu, o nápojích, kterým je třeba se vyhnout, a o alternativních přístupech ke snižování hladiny cholesterolu.

Nejlepší nápoje pro zlepšení cholesterolu

Mnoho druhů nápojů může pomoci snížit nebo kontrolovat hladinu cholesterolu. Patří mezi ně:

1. Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje katechiny a další antioxidační sloučeniny, které zřejmě pomáhají snižovat hladinu LDL a celkového cholesterolu.

Vědci ve studii z roku 2020 zkoumali účinky epigalokatechin galátu (EGCG), dalšího prospěšného antioxidantu obsaženého v zeleném čaji, na modelech u lidí, zvířat a in vitro (mimo živý organismus).

Na lidských modelech vědci spojili vyšší konzumaci zeleného čaje s nižší hladinou LDL cholesterolu. Na zvířecích modelech EGCG snižoval koncentraci některých enzymů a snižoval hladinu LDL cholesterolu.

Podle výzkumu v přehledu z roku 2022 může mít černý čaj také pozitivní účinky na hladinu cholesterolu.

2. Sójové nápoje

Sója má nízký obsah nasycených tuků. Nahrazení nasycených tuků sójovými výrobky může pomoci snížit nebo regulovat hladinu cholesterolu.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje konzumovat 25 gramů (g) sójových bílkovin denně jako součást stravy s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, aby se snížilo riziko srdečních onemocnění.

Kromě toho je vhodnější konzumovat sóju v celé a minimálně zpracované formě s minimem nebo bez přidaných cukrů, solí a tuků.

Organizace Heart UK doporučuje konzumovat 2-3 porce sójových potravin nebo nápojů denně, přičemž jedna porce představuje 250 mililitrů sójového mléka. Lidé si mohou na etiketě sójových nápojů ověřit, kolik sójových bílkovin obsahují.

3. Ovesné nápoje

Oves obsahuje beta-glukany, které ve střevech vytvářejí gelovitou látku a interagují se žlučovými solemi. Tyto rozpustné vlákniny mohou bránit vstřebávání cholesterolu a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Z přehledu z roku 2018 vyplývá, že ovesné nápoje, jako je ovesné mléko, mohou nabízet důslednější snížení hladiny cholesterolu než polotuhé nebo tuhé ovesné výrobky. Sklenice 250 ml ovesného mléka může poskytnout 1 g beta-glukanů.

Lidé si také mohou zkontrolovat etikety ovesných nápojů, zda obsahují beta-glukany, které se mohou objevit jako součást informace o vláknině, a kolik jí obsahují v jedné porci.

4. Rajčatová šťáva

Rajčata jsou bohatá na sloučeninu zvanou lykopen, která může zlepšovat hladinu lipidů a snižovat LDL cholesterol.

Výzkum naznačuje, že zpracování rajčat do šťávy zvyšuje obsah lykopenu. Rajčatová šťáva je také bohatá na vlákninu a niacin snižující hladinu cholesterolu.

Studie z roku 2019 zjistil, že nesolená rajčatová šťáva pomáhala po dobu jednoho roku zlepšovat hladinu LDL cholesterolu v séru u 260 dospělých osob v Japonsku.

5. Bobulové koktejly

Mnoho bobulovitých plodů je bohatých na antioxidanty a vlákninu, což může pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Zejména antokyany, silné antioxidační látky v bobulovitých plodech, mohou pomoci zlepšitHladinu cholesterolu v krvi.

Bobulovité ovoce má také nízký obsah kalorií a tuku.

Pro zařazení bobulovitých plodů do jídelníčku si lidé mohou připravit bobulový koktejl rozmixováním dvou hrstí - přibližně 80 g - jakéhokoli bobulovitého ovoce. Bobule smíchejte s 1/2 šálku nízkotučného mléka nebo jogurtu a 1/2 šálku studené vody.

Mezi příklady bobulovitých plodů patří např:

  • jahody
  • borůvky
  • ostružiny
  • maliny

6. Nápoje obsahující steroly a stanoly

Steroly a stanoly jsou rostlinné chemické látky tvarem a velikostí podobné cholesterolu, které blokují vstřebávání části cholesterolu.

Uvádí se, že většina lidí by se měla snažit konzumovat 1,3 g nebo více sterolů a 3,4 g stanolů denně.

Steroly a stanovy jsou obsaženy v malém množství v zelenině, ořechách, rostlinných olejích a i jinde.

7. Kakaové nápoje

Kakao je hlavní složkou hořké čokolády. Obsahuje antioxidanty, které lékaři nazývají flavanoly a které mohou zlepšovat hladinu cholesterolu.

Podle přehledu z roku 2022 mohou kakaové výrobky snižovat hladinu LDL a celkového cholesterolu, ačkoli nemusí významně ovlivňovat hladinu HDL cholesterolu.

Nápoje obsahující zpracovanou čokoládu však mohou mít vysoký obsah nasycených tuků. Je vhodné omezit čokoládu s přidanými cukry, solemi a tuky.

8. Smoothies z rostlinného mléka

Mnoho druhů rostlinných mlék obsahuje složky, které mohou pomoci snížit nebo kontrolovat hladinu cholesterolu. Lidé si mohou připravit základ smoothie ze sójového nebo ovesného mléka.

Můžete si připravit sójové nebo ovesné smoothie smícháním 250 ml sójového nebo ovesného mléka s ovocem nebo zeleninou snižující hladinu cholesterolu, např:

  • 1 banán
  • 1 hrst hroznového vína nebo sušených švestek
  • 1 plátek manga nebo melounu
  • 2 malé švestky
  • 1 šálek kapusty, baby špenátu nebo švýcarského mangoldu
  • 2/3 šálku dýňového pyré

Nápoje, kterým se vyhněte

Lidé, kteří chtějí zlepšit hladinu cholesterolu nebo si udržet jeho mírnou hladinu, se mohou vyhnout nápojům s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou např.:

  • káva nebo čaj se smetanou, mléko s vysokým obsahem tuku nebo smetana
  • nápojům nebo koktejlům obsahujícím kokosový nebo palmový olej
  • lisovaným kokosovým nápojům
  • nápojům na bázi zmrzliny
  • mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Alkohol a cholesterol

Některé výzkumy naznačují, že nízká až mírná konzumace alkoholu by mohla být pro zdraví srdce prospěšnější než nepití vůbec. Mírná konzumace alkoholu může pomoci zvýšit hladinu HDL cholesterolu.

Účinky, které může mít alkohol na hladinu cholesterolu, však mohou záviset na faktorech, mezi které patří množství vypitého alkoholu, věk a pohlaví a druh konzumovaného alkoholu.

Navíc silné pití zvyšuje hladinu cholesterolu a konzumace alkoholu s sebou nese tolik zdravotních rizik, že jeho nepříznivé účinky mohou převážit nad jeho přínosy.

Pivo 

Kolik cholesterolu obsahuje pivo? Pokud se jedná o oblíbený český nápoj a jeho obsah cholesterolu, pak vězte, že pivo neobsahuje žádný cholesterol.

Bílé víno 

Přestože bílé víno neobsahuje cholesterol, jeho konzumace může mít negativní vliv na hladinu cholesterolu.

Tělo totiž rozkládá alkohol na triglyceridy, které mohou zvyšovat hladinu LDL neboli špatného cholesterolu.

Další způsoby snižování cholesterolu

Lékaři doporučují následující změny životního stylu ke snížení hladiny cholesterolu:

  1. omezit potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a transmastných kyselin, včetně červeného masa a plnotučných mléčných výrobků
  2. omezení potravin s vysokým obsahem cukru nebo soli
  3. jíst výživné potraviny, včetně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
  4. alespoň 150 minut pohybu týdně
  5. případně přestat kouřit
  6. udržování přiměřené tělesné hmotnosti

Lékaři dále mohou také předepsat léky, například statiny, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

Kdy kontaktovat lékaře

Lékaři doporučují, aby si většina dospělých kontrolovala hladinu cholesterolu a další rizikové faktory srdečních onemocnění pravidelně.

Zdravotník může zkontrolovat hladinu cholesterolu pomocí jednoduchého krevního testu.

Pokud má někdo vysokou hladinu cholesterolu, může mu lékař navrhnout změnu životního stylu. Pokud tyto úpravy nevedou k dostatečnému snížení hladiny cholesterolu, může lékař předepsat také léky, například statiny.

Člověk může také spolupracovat s dietologem, aby zajistil vyváženou stravu.

Často kladené otázky: FAQ

Níže jsou uvedeny odpovědi na časté otázky týkající se nápojů a hladiny cholesterolu.

Jaký nápoj rychle snižuje hladinu cholesterolu?

Neexistuje jediný nápoj, který by okamžitě snížil hladinu cholesterolu. Lékaři však mohou doporučit změny ve stravování, například nahrazení plnotučných mléčných výrobků sójovými alternativami, aby se cholesterol snížil.

Tyto změny se mohou projevit během několika týdnů, ale každý člověk je jiný, takže rozsah změn životního stylu je různý a u některých lidí mohou účinky trvat déle.

Snižuje citronová voda cholesterol?

Podle výzkumu z 2021 se usuzuje, že citronová šťáva může na zvířecích modelech snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. K prokázání tohoto účinku u lidí je však nutný další výzkum.

Jaký je nejlepší džus na snížení cholesterolu?

Některé ovocné šťávy, včetně rajčatové šťávy, mohou v rámci vyvážené stravy pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Některé ovocné šťávy však mohou obsahovat přidané složky, například cukr. Lékaři uvádí, že pravidelná konzumace nápojů slazených cukrem může mít nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu.

Shrnutí

Udržování hladiny cholesterolu je životně důležité pro celkové zdraví, zejména pro zdraví kardiovaskulárního systému. Mezi nápoje, které mohou v rámci vyvážené stravy přispět ke zlepšení hladiny cholesterolu, patří sójové mléko, rajčatová šťáva a zelený čaj.

Neexistuje však žádný rychlý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu. Může trvat týdny nebo měsíce, než se změna životního stylu nebo stravy projeví.

Lidé se mohou poradit s lékařem a domluvit si vyšetření hladiny cholesterolu a naplánovat změny životního stylu, například vyváženou stravu.

8 nápojů, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu
Pixabay
Zdroj textu: zde.
Zpět na blog

Nejoblíbenější masticha

1 z 23