Lactobacillus rhamnosus: probiotikum se silnými účinky

Dnešní text věnujeme probiotiku: lactobacillus rhamnosus. Jedná se o probiotikum, které je vhodné pro správnou podporu Vašich střev, tedy Vaši celkovou pohodu organismu.

Obsah článku: Lactobacillus rhamnosus: Probiotikum se silnými účinky

  • Co to je Lactobacillus rhamnosus
  • Výhody
  • Dávkování
  • Nežádoucí účinky
  • Závěr
  • Často kladené otázky

Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus) je střevní bakterie, která je k dispozici jako doplněk stravy a přidává se do různých potravin, např. mléčných výrobků. Může pomoci zmírnit příznaky IBS a průjmu, zlepšit zdraví střev a bránit zuby před zubním kazem.

Lidské tělo obsahuje 10-100 bilionů bakterií. Většina z těchto bakterií žije ve střevech a souhrnně se jim říká mikrobiom. Hrají důležitou roli při udržování optimálního zdraví.

Zdravá rovnováha střevních bakterií přináší mnoho výhod, nerovnováha je však spojena s řadou onemocnění. Jednou z nejlépe prozkoumaných přátelských bakterií je L. rhamnosus.

Tento článek podává přehled o výhodách, vedlejších účincích a dávkování L. rhamnosus.

Co je to Lactobacillus rhamnosus?

L. rhamnosus je druh bakterií, které se vyskytují ve střevech. Patří do rodu Lactobacillus, což je druh bakterií, které produkují enzym laktázu. Tento enzym štěpí cukr laktózu - který se nachází v mléčných výrobcích - na kyselinu mléčnou.

Bakterie z tohoto rodu, jako je L. rhamnosus, jsou považovány za probiotické.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mohou mít při konzumaci zdraví prospěšné účinky. Stovky studií podporují prospěšnost L. rhamnosus.

Tato bakterie je jedinečně přizpůsobena k přežívání v kyselých a zásaditých podmínkách v těle a dokáže také přilnout ke střevním stěnám a kolonizovat je. Díky těmto vlastnostem má L. rhamnosus větší šanci na přežití - může tedy nabízet dlouhodobější zdravotní přínosy.  Existuje mnoho různých kmenů, z nichž každý má jiné vlastnosti.

L. rhamnosus je k dispozici jako probiotický doplněk a často se přidává do jogurtů, sýrů, mléka a dalších mléčných výrobků, aby se zvýšil obsah probiotik.

Do mléčných výrobků se může přidávat i z jiných důvodů. L.rhamnosus například hraje klíčovou roli při zrání sýrů, což zlepšuje jejich chuť.

Mnoho výrobků, které obsahují L. rhamnosus, jej však obvykle neuvádí v seznamu složek.

Potenciální zdravotní přínosy a použití

L. rhamnosus má řadu potenciálních přínosů a využití pro trávicí systém i další oblasti zdraví.

Může předcházet a léčit průjem

Průjem je častým problémem, který je někdy způsoben bakteriální infekcí. Ve většině situací je průjem relativně neškodný. Přetrvávající průjem však může způsobit ztrátu tekutin, což může vést k dehydrataci.

Studie ukazují, že L. rhamnosus může pomoci předcházet různým typům průjmů nebo je léčit.

L. rhamnosus může například chránit před průjmy způsobenými antibiotiky. Antibiotika mohou narušit mikrobiotu, což může mít za následek zažívací příznaky, jako je průjem.

Například přehled 12 studií na 1499 lidech ukázal, že doplňování specifického kmene L. rhamnosus GG snižuje riziko průjmu souvisejícího s antibiotiky z 22,4 % na 12,3 %.

Užívání probiotik během užívání antibiotik a po něm navíc může pomoci obnovit zdravé střevní bakterie, protože antibiotika je často vedle škodlivých bakterií ničí.

L. rhamnosus navíc může chránit před různými dalšími typy průjmů, jako je například cestovatelský průjem, akutní vodnatý průjem a akutní průjem související s gastroenteritidou.

Může zmírnit příznaky IBS

Syndrom dráždivého tračníku (IBS) postihuje 9-23 % dospělých na celém světě. I když jeho příčina není známa, IBS způsobuje nepříjemné příznaky, jako je nadýmání, bolest břicha a neobvyklé pohyby střev. Zajímavé je, že může existovat souvislost mezi IBS a změnami přirozené střevní flóry v těle.

Například lidé s IBS mohou mít méně bakterií Lactobacillus a Bifidobacterium, ale více potenciálně škodlivých bakterií Clostridium, Streptococcus a E. coli.

Studie na lidech uvádějí, že potraviny nebo doplňky stravy bohaté na Lactobacillus mohou zmírnit běžné příznaky IBS, jako jsou bolesti břicha.

Studie na zvířatech navíc zjistily, že kmeny L. rhamnosus mohou posilovat střevní bariéry, což může pomoci zmírnit příznaky IBS. Před vydáním doporučení je však třeba provést další výzkum u lidí.

Pomáhá zdraví střev

Stejně jako ostatní probiotické bakterie je i L. rhamnosus skvělá pro zdraví Vašeho zažívacího traktu. Patří do čeledi Lactobacillus, která produkuje kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná pomáhá zabránit přežívání potenciálně škodlivých bakterií v trávicím traktu. L. rhamnosus:

  • může například zabránit osídlení střevních stěn bakterií Candida albicans, což je druh škodlivých bakterií.
  • nejenže zabraňuje kolonizaci špatnými bakteriemi, ale také podporuje růst prospěšných bakterií, jako jsou Bacteroides, Clostridia a bifidobakterie.
  • navíc pomáhá zvyšovat produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), jako jsou acetát, propionát a butyrát.
  • SCFA vznikají, když Vaše zdravé střevní bakterie fermentují vlákninu uvnitř trávicího traktu. Jsou zdrojem výživy pro buňky vystýlající tlusté střevo.

Studie navíc spojují SCFA s různými výhodami, včetně ochrany před rakovinou tlustého střeva, hubnutí a nižší hladiny cukru v krvi.

Může chránit před zubním kazem

Zubní kazy jsou častým jevem, zejména u dětí. Tvoří je škodlivé bakterie v ústech. Tyto bakterie produkují kyseliny, které rozkládají sklovinu neboli vnější vrstvu zubů. Probiotické bakterie, jako je L. rhamnosus, mají antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti těmto škodlivým bakteriím.

V jedné studii dostávalo 594 dětí 5 dní v týdnu buď běžné mléko, nebo mléko obsahující L. rhamnosus GG. Po 7 měsících měly děti ve skupině s probiotiky méně zubních kazů a nižší počet potenciálně škodlivých bakterií než děti ve skupině s běžným mlékem.

Jiná studie na 108 dospívajících zjistila, že užívání pastilky obsahující probiotické bakterie - včetně L. rhamnosus GG - významně snížilo růst bakterií a zánět dásní ve srovnání s placebem.

Může pomoci předcházet infekcím močových cest

Infekce močových cest je infekce, která se může vyskytnout kdekoli v močových cestách, včetně ledvin, močového měchýře a močové trubice. Je mnohem častější u žen a obvykle ji způsobují dva kmeny bakterií - Escherichia coli (E. coli) a Staphylococcus saprophyticus.

Některé studie naznačují, že probiotické bakterie, včetně některých kmenů L. rhamnosus, mohou předcházet infekci močových cest tím, že ničí škodlivé bakterie a obnovují vaginální flóru.

Například analýza 5 studií u 294 žen zjistila, že několik bakterií rodu Lactobacillus, včetně L. rhamnosus, je bezpečných a účinných při prevenci infekce močových cest.

Jiné studie zjistily, že kmen L. rhamnosus GR1 - podávaný buď perorálně, nebo intravaginálně - je obzvláště účinný při ničení škodlivých bakterií v močových cestách.

Ne všechny kmeny L. rhamnosus však mohou pomoci při léčbě infekce močových cest. Například kmeny L. rhamnosus GG se špatně přichycují na stěny pochvy a nemusí být účinné. I když jsou tato zjištění slibná, je třeba provést další výzkum na lidech.

Přesto je třeba provést více studií na lidech, než bude možné vydat doporučení.

Další potenciální výhody

L. rhamnosus je spojován s několika dalšími potenciálními zdravotními přínosy. Tyto vlastnosti jsou však podloženy menším počtem nebo slabšími studiemi:

  1. Může podporovat hubnutí. L. rhamnosus může potlačovat chuť k jídlu a touhu po jídle, zejména u žen.
  2. Může zvyšovat citlivost na inzulín. Studie na zvířatech ukazují, že několik kmenů L. rhamnosus může zlepšovat citlivost na inzulin a kontrolu hladiny cukru v krvi.
  3. Může snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jedna studie na myších zjistila, že L. rhamnosus snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má podobný účinek na metabolismus cholesterolu jako statiny, což je skupina léků, která pomáhá léčit vysokou hladinu cholesterolu.
  4. Může bojovat proti alergiím. Kmeny L. rhamnosus mohou pomáhat předcházet nebo zmírňovat příznaky alergií tím, že podporují růst přátelských střevních bakterií a potlačují růst škodlivých bakterií.
  5. Může pomáhat při léčbě akné. V malé studii na 20 dospělých osobách pomohlo užívání doplňku stravy L. rhamnosus SP1 snížit výskyt akné.

Dávkování a užívání

Probiotické doplňky stravy L. rhamnosus lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo online. Mohou obsahovat pouze druhy L. rhamnosus nebo tyto druhy v kombinaci s dalšími probiotickými bakteriemi. Probiotické bakterie se měří podle počtu živých organismů v jedné kapsli, tzv. jednotek tvořících kolonie (CFU). Typický doplněk stravy L. rhamnosus obsahuje přibližně 10 miliard živých bakterií - neboli 10 miliard CFU - v jedné kapsli.

  • Pro celkové zdraví je dostačující 1 kapsle obsahující alespoň 10 miliard živých bakterií.
  • Chcete-li zabránit průjmu způsobenému antibiotiky, užívejte denně 2 kapsle L. rhamnosus GG poskytující 10 miliard živých bakterií nebo 1 kapsli s více než 20 miliardami živých bakterií.
  • Probiotický doplněk užívejte několik hodin po podání antibiotika (antibiotik) a poté pokračujte alespoň týden po ukončení léčby antibiotiky, abyste pomohli obnovit zdravé střevo.
  • Pro další použití L. rhamnosus nebyly stanoveny pokyny pro dávkování, ale odborníci se domnívají, že podobná denní dávka může být vhodná.

Mějte na paměti, že L. rhamnosus se někdy přidává do mléčných výrobků - jako jsou jogurty a mléko - pro zvýšení obsahu probiotik a do sýrů pro podporu procesu zrání.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Přípravky L. rhamnosus jsou obecně bezpečné a dobře snášené s malým počtem nežádoucích účinků. V některých případech mohou lidé pociťovat příznaky, jako je nadýmání žaludku nebo plynatost.

Přesto by se lidé s oslabeným imunitním systémem - například lidé s HIV, AIDS nebo rakovinou - měli L. rhamnosus a dalším probiotikům (nebo mléčným výrobkům s přídavkem probiotik) vyhnout, protože tyto doplňky mohou způsobit infekci.

Stejně tak pokud užíváte léky, které mohou oslabit Váš imunitní systém - např. steroidní léky, léky proti rakovině nebo léky pro transplantaci orgánů - měli byste se užívání probiotik vyhnout.

Pokud spadáte do těchto kritérií nebo se obáváte nežádoucích účinků, poraďte se před užíváním probiotického doplňku stravy nebo mléčných výrobků s přídavkem probiotik se svým lékařem.

Závěr

L. rhamnosus je druh přátelských bakterií, které se přirozeně vyskytují ve střevech. Mezi její zdraví prospěšné účinky patří zmírnění příznaků IBS, léčba průjmu, posílení zdraví střev a ochrana před zubním kazem. L. rhamnosus je k dispozici jako probiotický doplněk stravy a nachází se v některých mléčných výrobcích.

Pokud máte zájem o zlepšení zdraví svého trávicího traktu, zvažte vyzkoušení L. rhamnosus.

Často kladené otázky

Je L. rhamnosus probiotikum?

L. rhamnosus patří do probiotického rodu bakterií Lactobacillus. Je uzpůsoben k přežívání ve střevech, a tak může mít dlouhodobější přínos.

Na co je vhodné probiotukum lactobacillus rhamnosus?

Toto probiotikum může podpořit celkové zdraví Vašeho zažívacího traktu, potenciálně léčit průjem, zmírnit příznaky IBS a posílit střeva. Může také chránit před zubním kazem a infekcí močových cest. Řada dalších potenciálních přínosů nebyla důkladně testována.

Kde naleznu L. rhamnousus? Jak ho mohu užívat?

L. rhamnosus lze užívat jako probiotický doplněk a často se přidává do různých potravin, zejména do mléčných výrobků. To znamená, že Vaše strava může přirozeně poskytovat dodatečnou dávku této bakterie.

Jaké jsou vedlejší účinky tohoto probiotika?

L. rhamnosus je obecně bezpečný a má jen málo vedlejších účinků. Osoby s oslabeným imunitním systémem nebo užívající některé léky by se však měly užívání probiotik vyhnout nebo se nejprve poradit s lékařem. 

Doporučené dávkování

Pokud užíváte náš doplněk stravy, poté je doporučené denní dávkování 2 kapsle denně.

Lactobacillus rhamnosus: Probiotikum se silnými účinky
Pixabay
Zdroj textu a uvedených studií: zde.

Nejčastěji nakupované

1 z 24