Masticha: skladování, užívání, vlastnosti. Praktické tipy a rady

Pokyny a praktické návody jak používat, žvýkat a užívat mastichu, pryskyřici řečíku lentišku, jak vyrobit mastichový prášek a jaké jsou doporučené dávky užívání mastichy.

Vlastnosti mastichy 

  1. Jako všechny pryskyřice i masticha je náchylná na změny teplot: v létě měkčí a v zimě tvrdší.
  2. Větší kusy jsou obvykle měkčí než ty menší, které rychleji schnou a tvrdnou.
  3. Obecně jsou pro žvýkání lepší střední nebo velké kousky a pro mletí na prášek malé kousky.
  4. Více žlutá barva znamená starší a tvrdší mastichu, bělejší barva znamená čerstvější a měkčí pryskyřici. Obecně bychom se měli vyhnout nákupu žluté mastichy, protože to znamená, že masticha je velmi stará a dost možná již ztratila některé ze svých vlastností.

Obvyklé dávkování (užívání) mastichy

Záleží na tom, jaký potravinový doplněk používáte. Všechny mastichové kapsle a sáčky majíce svém obale napsané doporučené dávkování a způsob užití.

Obecné tipy:

  • Mastichu (kapsle, sáčky) užívejte na lačno. Doporučeno je obvykle 30 minut před jídlem. Kapsle zapijte dostatečným množství vody. Masticlife kapsle jsou HPMC vegan standart kapsle. Rady, jak pohodlně spolknout kapsli s mastichou naleznete zde.
  • Masticha je pryskyřice a ta se nerozpouští ve vodě.
  • V případě jakýchkoli pochybností se poraďte se svým lékařem.
  • Pokud se mastichový prášek vlivem vysokých teplot slepí a stane se z něj jedna hrudka, stále masticha neztratí nic ze svých prospěšných vlastností ani chuť.

Skladování mastichy

  • Mastichový prášek, kapsle a sáčky by měly být uchovávány buď v lednici nebo na velmi chladném místě, kde teploty nepřesahují 18 °C.
  • Masticha v prášku ve Strong&Pure kapslích, pokud je vystavena vysokým teplotám, se spojí a vytvoří jednu hrudku, protože náš prášek je 100% přírodní pryskyřice bez chemikálií nebo jakýchkoli dalších přísad, které by ho mohly udržet v práškové formě.
  • Skladujte pryskyřici v chladu! Pokud dojde je slepení mastichového prášku, zkuste na nádobu klepnout. Nebo když je slepená pouze málo, poklepáním se opět může se znovu rozpadnout na prášek. Pokud to nestačí, zkuste naše tipy: jak drtit mastichový prášek.

Žvýkačka

Mastichu můžete použít jako obyčejnou žvýkačku, nebo ji můžete rozdrtit na prášek a použít ji jako doplněk stravy na podporu zdravého zažívání.

Masticha je 100% přírodní produkt. To znamená, že ne všechny kousky mastichy (zvané též slzy) nemají stejný tvar. Některé kousky jsou větší, některé menší, některé tvrdší a některé měkčí. Někdy je patrný i barevný rozdíl.

Masticha žvýkačka, krystaly, Slza z Chiu, bio žvýkačka