5 dietních tipů, pokud máte žaludeční vředy (infekce H. pylori)

Zuzka

Obsah článku: 5 dietních tipů, pokud máte žaludeční vředy (infekce H. pylori)

  • Co se stane se zažíváním, když máte žaludeční vředy? 
  • Často kladené otázky 
  • Slovo závěrem

Žaludeční nebo peptické vředy představují vředy v žaludeční sliznici a někdy i v horní části tenkého střeva. Toto onemocnění způsobuje bakterie zvaná helikobakter pylori.

Ačkoli mastichové doplňky stravy nebo léky tvoří základní léčbu infekce, úprava stravy zabraňuje jejímu opakování a zajišťuje její účinnost.

Léčba žaludečních vředů zahrnuje vyhýbání se potravinám, které by mohly zhoršit nebo dále dráždit žaludeční sliznici, jako jsou slané a tučné potraviny, zpracované maso, alkoholické nápoje, káva a kořeněná jídla. Kromě toho také pomáhá vybírat potraviny, které podporují hojení žaludečních vředů, jako jsou potraviny obsahující probiotika a prebiotika.

Přečtěte si více o těchto dietních tipech a o tom, jak se hodí k podpoře léčby infekce helikobakter pylori:

  1. Vyhýbejte se slaným a tučným potravinám
  2. Zdržte se pití alkoholu a kávy
  3. Přidejte do svého jídelníčku více potravin bohatých na probiotika
  4. Jezte více brokolice a růžičkové kapusty
  5. Pijte vodu z čistého a bezpečného zdroje

1. Vyhýbejte se slaným a tučným potravinám

Strava bohatá na sodík a tučná jídla nejenže zvyšuje riziko vzniku žaludečních vředů, ale může také zhoršit stav, pokud k infekci dojde. Například strava s vysokým obsahem soli vyvolává aktivitu genů, díky nimž je helikobakter pylori v žaludku aktivnější, což vyvolává zánět a šíření žaludečních lézí.

Mezitím předpokládejme, že Vaše strava je bohatá na tuky, zejména z nezdravých zdrojů. V takovém případě je pravděpodobnější, že změníte prostředí žaludku, které je ideální pro růst mikrobů, konkrétně helikobaktera.

S touto informací se vyhněte následujícím potravinám a držte se ovoce a zeleniny:

  • Smažená jídla
  • Mražená jídla
  • Plnotučné mléčné výrobky
  • Zpracované maso
  • Solené ořechy
  • Konzervované zboží

2. Zdržte se pití alkoholu a kávy

Častá konzumace alkoholu v hojném množství dráždí i zdravou žaludeční sliznici, natož tu s vředy. Vede k zánětu tkání a zhoršuje podráždění.

Na druhou stranu káva podporuje tvorbu žaludeční kyseliny. Káva a další nápoje s obsahem kofeinu tedy mohou potenciálně zhoršit stav, pokud již máte peptický vřed, gastritidu nebo gastroezofageální refluxní chorobu (RCHJ).

Existují však stavy, kdy káva může mít na peptické vředy malý nebo žádný vliv. Přesto je nejlepší požádat o radu svého lékaře, pokud jde o regulaci příjmu kávy.

Tyto oblíbené nápoje byste sice měli omezit, ale můžete najít lepší alternativy, které vředy nezhoršují, ale zároveň podporují hojení a zotavení. Mezi tyto nápoje patří zelený čaj a zelná šťáva.

Zelený čaj má například vlastnosti a antioxidanty, které zmírňují příznaky gastritidy a žaludečních vředů. Má také potenciál pomáhat likvidovat bakterie helikobakter. To, kromě jiných zdravotních výhod, činí ze zeleného čaje nejzdravější nápoj na světě.

3. Přidejte do svého jídelníčku více potravin bohatých na probiotika

Kromě antibiotik pomáhají helikobakter pylori eliminovat také probiotika. Tyto dobré bakterie vyrovnávají mikrobiální populaci ve střevě, likvidují infekci a snižují zánětlivý dopad a rozvoj lézí ve sliznici žaludku.

Chcete-li zlepšit mikrobiální prostředí ve střevech a podpořit hojení v oblasti žaludeční sliznice, zvažte přidání následujících potravin do svého jídelníčku.

  • Jogurt
  • Kombucha
  • Kefír
  • Kimči
  • Kysané zelí 
  • Tempeh
  • Miso

Tyto potraviny obsahují probiotika, která působí proti helikobakteru pylori a zlepšují hojení žaludečních vředů.

Pozor při užívání mastichy a probiotik

Zatímco s prebiotiky žádný problém není, probiotika užívejte vždy s odstupem 3 hodiny od užití mastichy. Nikdy neužívejte přípravky, kde v žaludku současně působí masticha i probiotika. Důvod je jednoduchý a spočívá právě v účinnosti mastichy při eliminaci bakterií jako je helicobacter pylori. Ze stejného důvodu by masticha snížila účinnost užitých probiotik. Tříhodinový odstup je dostatečný a bezpečný pro zachování silného účinku mastichy i probiotik.

Věděli jste?

Prebiotika jsou specifické vlákniny podporující růst dobrých bakterií ve střevech. Probiotika naopak označují zdravé bakterie a kvasinky žijící v těle. Zajišťují správné trávicí procesy a zlepšují Vaši imunitu proti infekcím.

4. Jezte více brokolice a růžičkové kapusty

Při onemocnění žaludečním vředem se sice doporučuje jíst více ovoce a zeleniny, ale pokud do svého jídelníčku zařadíte brokolici, růžičkovou kapustu a další brukvovité zeleniny, můžete hojení urychlit.

Jednak jsou tyto druhy zeleniny vynikajícím zdrojem prebiotik, která podporují zdravé bakterie. Díky tomu pomáhají bojovat proti infekcím způsobeným patogenními nebo nemoc způsobujícími bakteriemi, jako je helikobakter pylori.

Studie navíc potvrzuje, že brokolicové klíčky mohou pomoci eliminovat bakterie helikobakter, což naznačuje, že mají antibakteriální vlastnosti, které působí proti původci žaludečních vředů.

Věděli jste, že?

Brokolice má spoustu dalších živin, včetně kyseliny listové, a proto se nedoporučuje pouze osobám s žaludečními vředy, ale je ideální i pro těhotné ženy.

5. Pijte vodu z čistého a bezpečného zdroje

Pokud jste to ještě neudělali, musíte zajistit, abyste vypili alespoň osm sklenic vody denně. Tento návyk vám pomůže dosáhnout celkového zdraví a v případě, že máte žaludeční vředy, pomáhá snížit podráždění způsobené infekcí.

Podle studie voda pomáhá neutralizovat žaludeční šťávy tím, že zvyšuje jejich pH. Má podobný účinek jako antacida. Pro dosažení nejlepších výsledků se zeptejte svého lékaře nebo odborníka na výživu na ideální množství denního příjmu vody přizpůsobené Vašemu stavu.

Kromě toho, kolik vody byste měli vypít, se také ujistěte, že váš zdroj vody je čistý a bezpečný. V opačném případě může Vaše vředy zhoršit. Helikobakter pylori může pocházet ze slin, špinavého nádobí a kontaminované vody.

Co se stane s Vaším zažíváním, když máte žaludeční vředy?

Mezi běžné příznaky žaludečních vředů, které můžete pociťovat, patří bolesti žaludku, konkrétně mezi pupkem a spodním žebrem.

Můžete se také cítit nafouknutí a nevolnost. Navíc je pravděpodobné časté zvracení, reflux kyselin, změna barvy stolice a neustálé říhání. Při těchto příznacích helikobakter pylori způsobuje nechutenství a následně i ztrátu hmotnosti.

Neléčená infekce helikobakteru pylori může vést k vnitřnímu krvácení, které lze zjistit pomocí testu stolice. U mírných peptických vředů může být krev pouhým okem neviditelná, ale lze ji zjistit pomocí mikroskopického a chemického vyšetření v testu okultní krve ve stolici.

Zatím co v těžkých případech mohou peptické vředy, které nebyly lékařsky řešeny, způsobit perforaci, kdy se vytvoří otvor v žaludeční nebo střevní sliznici a zhorší se infekce. Kromě toho se zvyšuje riziko dalších chronických onemocnění trávicího traktu, jako je rakovina žaludku a tlustého střeva.

Profesionální rada

Pokud se u vás objeví příznaky peptického vředu, poraďte se s lékařem, který Vás dovede ke správnému laboratornímu vyšetření. Domácí prostředky sice mohou zmírnit bolest a nepříjemné pocity, ale při přesné léčbě tohoto onemocnění jsou nedostatečné.

Kromě příznaků infekce helikobakteru pylori byste měli mít na paměti také riziko vzniku žaludečních vředů.

Například užívání volně prodejných léků, které mohou způsobit zánět žaludeční sliznice, Vás učiní náchylnějšími k infekci helikobakterem.

Často kladené otázky

Jaké potraviny hojí žaludeční sliznici?

Mezi velmi doporučované potraviny podporující hojení střev patří probiotika, jako je kvašená zelenina, jogurt a kombucha, losos, listová zelenina, banány, vývar z kostí, ananas, kiwi, kokosové mléko, brokolice a zelený čaj. Pro dosažení nejlepších výsledků spolupracujte se svým lékařem nebo odborníkem na výživu na vytvoření dietního plánu na míru, který vám pomůže zmírnit infekci způsobenou helikobakterem pylori.

Co rychle zabíjí helikobaktera?

Antibiotika jako metronidazol, tinidazol, tetracyklin a amoxicilin odstraňují helikobaktera ze sliznice žaludku. Dávkování a délka léčby by však závisely na diagnóze lékaře, který určí její závažnost. Kromě toho mohou být předepsány další léky, které pomáhají regulovat žaludeční šťávy.

Víte, že masticha je jediná přírodní substance, která zabíjí helicobacter pylori? Je to předmětem studie, kterou už v roce 1998 publikoval The New England Journal of Medicine

Jaké vitaminy jsou vhodné na helikobakter pylori?

Vitamin C neboli kyselina askorbová je hlavním vitaminem, který může pomoci při léčbě žaludečních vředů. Podle přehledu z roku 2018 koreluje infekce helikobakter pylori s nedostatkem vitaminu C. Kromě toho také pomáhá posilovat imunitní systém tím, že podporuje migraci bílých krvinek do místa infekce.

Kromě vitaminu C by však osoby s peptickým vředem způsobeným bakterií měly také zvýšit příjem přírodních zdrojů vitaminu B12. Nedostatek vitaminu B12 může být důsledkem infekce, ale také může být hnacím motorem vzniku žaludečních vředů.

Závěr

Léčba infekce helikobakter pylori může zahrnovat užívání předepsaných antibiotik. Správnou úpravou stravy však můžete zajistit, aby léčba dobře fungovala, a dokonce ji urychlit. Jakmile vám tedy bude diagnostikován peptický vřed, třeba prostřednictvím testu na přítomnost helikobakter pylori ve stolici, konzultujte dále se svým lékařem konkrétní potraviny, které byste měli jíst a kterým byste se měli vyhýbat.

Ačkoli náš seznam představuje v podstatě obecné tipy na stravu při žaludečních vředech, konzultace s Vaším lékařem vám umožní zúžit nejlepší možnosti a zvážit faktory, jako jsou vzácné potravinové alergie.

Helicobacter pylori test: domácí test ze stolice
Zdroj textu a studií: zde
Zpět na blog

Nejoblíbenější masticha

1 z 23