Vaření a žaludeční vředy: jaká jednoduchá pravidla dodržovat?

Vaření a žaludeční vředy: jaká jednoduchá pravidla dodržovat? Co nejíst při žaludečních vředech? Dříve lékaři doporučovali stejnou dietu všem lidem s vředy: vyhýbejte se kořeněným jídlům a jezte nevýrazná jídla! Dnes však lékaři vědí, že kořeněná jídla vředy nezpůsobují a nevýrazná strava nemusí nutně pomáhat při léčbě vředů. Jak a co tedy vařit, jaké potraviny používat, pokud vaříte pro své bližní, kteří mají žaludeční vřed?

Je sice pravda, že konkrétní potraviny vředy nezpůsobují, ale mohou příznaky zhoršit. Je těžké říci, která potravina u konkrétního člověka příznaky zhorší, co vyvolává bolest a i další příznaky.

Namísto dřívějších doporučení "jedna dieta pro všechny" tak lékaři nyní nabízejí obecnější pokyny. Pokud si všimněte, že ta určitá potravina Vám způsobuje potíže, tak se prostě jí prostě vyhněte. Vyřaďte ji ze svého jídelníčku!

Vaření pro pacienty s vředy: potraviny, kterým se vyhnout

Následující potraviny mohou lidem s vředem způsobit nepříjemné pocity, proto se doporučuje, aby se jejich konzumaci vyhnuli:

  1. maso s vysokým obsahem tuku
  2. koření a ochucovadla s vysokým obsahem tuku
  3. citrusové plody a šťávy
  4. rajčata a rajčatové výrobky
  5. káva a čaj - buď s kofeinem, nebo bez kofeinu
  6. alkoholické nápoje
  7. kořeněné potraviny
  8. čokoláda

Tyto potraviny mohou, ale nemusí být problematické a závisí na osobní toleranci, zkušenosti a zažívání pacienta. Co jednomu vyhovuje, může druhému vadit.

Vaření pro pacienty s vředy: potraviny, které je třeba vybírat

Přestože neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by některé potraviny vředům předcházely nebo je léčily, je zdravá strava tou nejlepší zásadou. Vybírejte si z těchto zdravých potravin a pravidelně je zařazujte do svého jídelníčku: 

  1. libové maso, ryby, fazole, vejce nebo tofu jako dobré zdroje bílkovin
  2. potraviny s vysokým obsahem vlákniny, zejména ovoce a zelenina, pokud nedráždí žaludek
  3. nápoje bez kofeinu
  4. ořechy a ořechová másla
  5. oleje zdravé pro srdce, jako je olivový nebo řepkový olej, na vaření
  6. majonéza a salátové dresinky bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku

Vaření pro pacienty s vředy: nejlepší metody přípravy

Možná vás zajímá, zda existují metody vaření, které jsou pro vašeho blízkého s žaludečním vředem lepší nebo horší. Obecně se doporučuje vyhnout se smažení ve fritéze, používání koření, které může způsobit nepříjemné pocity, jako je pepř, a omezit další tuky a oleje, jako je máslo, margarín, běžné salátové dresinky, majonéza a zakysaná smetana.

Doporučení metody vaření, které vyžadují omezené množství přidaného tuku a jsou tedy vhodné pro pacienty se vředy:

  • pečení
  • opékání
  • restování
  • broiling (smažení, vaření vystavením potravin přímému sálavému teplu a to buď na grilu nad žhavými uhlíky, nebo pod plynovým hořákem či elektrickou spirálou)
  • grilování

Je vhodné používat též kvalitní olej ve spreji než másla a běžné oleje v lahvi.

Vaření pro pacienty s vředy: plánování jídla a jídelníčku

Při plánování jídel pro svého blízkého s žaludečním vředem mějte na paměti následující pravidla. Jsou jednoduchá a jejím dodržováním může dojít k úlevě od příznaků vředu:

  • Méně a častěji: menší a častější jídla mohou být pro osobu s vředem lépe snášena, zejména pokud často zažívají příznaky jako bolest žaludku na lačno a podobně.
  • Dbejte na načasování! Vašemu blízkému může pomoci, když si poslední jídlo nebo svačinu dne dá dvě hodiny nebo více před spaním. Dodržování rutinních stravovacích návyků může být vhodné pro pacienty s žaludečním vředem.

Závěr je, že pokud jde o potraviny pro pacienty s vředy, neexistují žádná pevná pravidla, kromě toho, že se vyhýbáme těm potravinám, které způsobují nepříjemné pocity. Toto je velmi individuální. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

Dobrou zprávou je, že váš blízký by neměl mít problémy s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký obavy, jaké potraviny jíst, nebo pokud se vám zdá, že některé potraviny vřed zhoršují, poraďte se s lékařem nebo registrovaným dietologem.

Co je žaludeční vřed?

Žaludeční neboli peptický vřed je zánětlivé onemocnění žaludku, které postihuje vnitřní výstelku Vašeho žaludku a horní část tenkého střeva. 

Příčiny žaludečního vředu

Nejčastější příčinou žaludečního vředu je:

  1. infekce helicobacter pylori
  2. dlouhodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků
  3. aj.

Příznaky vředu

Liší se u jednotlivých pacientů, ale často jsou to tyto příznaky, které upozorňují, že s Vaším zažíváním není vše v pořádku:

  1. bolest břicha
  2. bolest žaludku
  3. nechutenství
  4. nadýmání
  5. křeče
  6. pálení žáhy
  7. zvracení

Závěr

Pokud pociťujete výše jmenované nepříjemné příznaky, je vhodné kontaktovat Vašeho lékaře a požádat ho o konzultaci. Lékař Vás vyšetří a doporučí vhodné testy pro určení diagnózy a dále navrhne vhodnou léčbu. Pokud se u Vás potvrdí vřed, je vhodné dodržovat vhodnou stravu, která uleví Vašim příznakům. Dodržujte  léčbu a rady lékaře či dietologa.

Vyřaďte nevhodné potraviny a nápoje a zaměřte se na zdravou a vyváženou stravu. Jezte malé porce a častěji, rozmýšlejte Váš nákup již dopředu, ať můžete nakupovat pouze ty potraviny, ze kterých skutečně budete vařit. Dodržujte jednoduché dietní rady a používejte doporučené přípravy vaření.

Myslíte si, že jsou Vaše zažívací potíže způsobeny infekcí helicobacter pylori?

Získejte více informací v naše článku: Helicobacter pylori - příznaky, projevy, léčba a prevence. O možnostech testování přítomnosti H. pylori v organismu se dočtete zde: Helicobacter pylori (H. pylori) testy.

Možnost domácího testování nabízí test stolice, který zjistí přítomnost bakterie do 10 minut od provedení testu. Test můžete koupit zde.

Videonávod k provedení domácího testu na přítomnost H. pylori naleznete na Youtube kanálu Masticlife.
Zpět na blog

Nejoblíbenější masticha

1 z 24