Dvanáct domácích řešení bolesti žaludku v roce 2022

Po jídle nebo pití se u každého člověka čas od času objeví žaludeční nevolnost, bolesti žaludku a zažívací potíže neboli dyspepsie. Tento stav obvykle není důvodem k obavám a často je možné řešit příznaky léčit pomocí domácích (a přírodních) prostředků.

Obsah článku:

  1. Co to bolest žaludku?
  2. Příčiny
  3. Domácí léčba
  4. Prevence
  5. Alergie a nesnášenlivost
  6. Kdy k lékaři
  7. Časté dotazy
  8. Shrnutí

Tento článek se zabývá 12 nejoblíbenějšími domácími (či přírodními) prostředky na žaludeční nevolnost, bolest žaludku a zažívací potíže. Kdy je už vhodné navštívit raději lékaře?

Mezi běžné příznaky žaludeční nevolnosti a zažívacích potíží patří:

  • pálení žáhy nebo reflux kyselin
  • nevolnost
  • nadýmání
  • plynatost
  • říhání, někdy s hořkou nebo nepříjemnou chutí tekutiny nebo jídla
  • větry
  • nepříjemně páchnoucí nebo kyselý dech
  • škytání nebo kašel

Co je to bolest žaludku?

Bolest žaludku je bolest, kterou můžeme pociťovat kdekoli mezi hrudníkem a třísly. Tato bolest může mít různou intenzitu a postihovat různé oblasti břicha, např:

  • slepé střevo
  • játra
  • žlučník
  • žaludek
  • slinivku břišní
  • střeva

Bolest žaludku může mít různou intenzitu a různé příčiny.

Žaludek, jícen a vnitřní orgány

Příčiny bolesti žaludku

Bolest břicha může být způsobena běžnějšími příčinami, jako je plynatost, zažívací potíže, zácpa a průjem. Bolesti břicha mohou způsobovat také infekční onemocnění, jako je chřipka. Mezi méně časté příčiny patří:

  1. zápal plic
  2. infarkt myokardu
  3. tříselná kýla
  4. zánět pobřišnice
  5. střevní obstrukce
  6. zánět slepého střeva
  7. pankreatitida
  8. ledvinové kameny
  9. cysty na vaječnících

Dvanáct domácích řešení

Existuje řada oblíbených domácích prostředků proti zažívacím potížím. Některé prostředky mohou prospět i žaludečním potížím z jiných zdrojů, například při syndromu dráždivého tračníku.

Pití vody

Tělo potřebuje vodu, aby mohlo účinně trávit a vstřebávat živiny z potravin a nápojů. Dehydratace ztěžuje a snižuje účinnost trávení, což zvyšuje pravděpodobnost žaludečních potíží.

Pití vody navíc může pomoci snížit pálení žáhy.

Obecná doporučení se liší. Obecně platí, že muži by měli vypít více vody než ženy. Přibližně 20 % vody získá naše tělo ze snědeného jídla, zbytek z nápojů. Pro většinu lidí je vhodné se zaměřit na přibližně 8 a více sklenic vody denně. Menší děti potřebují o něco méně vody než dospělí:

  • Děti ve věku 1-3 let: 4 sklenice vody denně.
  • Děti ve věku 4-8 let: 5 sklenic vody denně.
  • Děti ve věku 8 let a starší: 7-8 sklenic vody denně.

Pro osoby se zažívacími problémy je nezbytné, aby zůstaly hydratované. Zvracení a průjem mohou rychle vést k dehydrataci, proto by lidé s těmito příznaky měli neustále pít vodu.

Výhody a nevýhody

Pití vody může pomoci při trávení a zabránit dehydrataci. Někteří lidé však mohou na pití vody během dne zapomínat. Někteří lidé navíc mohou dávat přednost chuti jiných nápojů.

Neuléhejte po jídle

Vyhýbání se ležení brzy po jídle může zabránit tomu, aby se zažívací potíže změnily v pálení žáhy. Když je tělo ve vodorovné poloze, je pravděpodobnější, že se kyselina v žaludku bude pohybovat nahoru, což může způsobit pálení žáhy.

Lidé s žaludeční nevolností by se měli vyhýbat ležení nebo chození do postele alespoň několik hodin, dokud se jídlo lépe nestráví.

Výhody a nevýhody

Vyhýbání se ležení může být vhodným řešením, pokud člověk vykonává každodenní činnosti. Toto řešení však nemusí být vhodné, pokud člověk pociťuje bolesti žaludku v době, kdy odpočívá nebo spí.

Zázvor

Zázvor může pomoci snížit nevolnost a zvracení u těhotných osob nebo u osob, které podstupují chemoterapii. Lidé s podrážděným žaludkem mohou zkusit přidat zázvor do jídla nebo ho pít jako čaj. Některé zcela přírodní zázvorové pivo může také obsahovat dostatek zázvoru, aby pomohl zklidnit podrážděný žaludek.

Zázvorový čaj je běžně k dostání v supermarketech i na internetu.

Výhody a nevýhody

Výzkum naznačuje, že zázvor může pomoci snížit nevolnost u těhotných.

Větší dávky zázvoru však mohou způsobit vedlejší účinky, jako je plynatost, pálení žáhy, zažívací potíže a břišní potíže.

Dieta B-R-J-T

Lékaři mohou lidem s průjmem doporučit dietu B-R-J-T. BRJT je zkratka pro banány, rýži, jablečné pyré a toasty. Tyto potraviny mohou pomoci snížit počet stolic, které člověk vyměšuje a pomoci tak zmírnit jeho průjem.

Protože jsou tyto potraviny nevýrazné, neobsahují látky, které dráždí žaludek, jícen nebo střeva. Tato dieta proto může zklidnit i podráždění tkání způsobené kyselinami obsaženými ve zvratcích.

Mnohé z potravin obsažených v dietě BRJT mají také vysoký obsah živin, jako je draslík a hořčík a mohou nahradit živiny ztracené průjmem a zvracením.

Výhody a nevýhody

Dieta banány, rýži, jablečné pyré a toasty může pomoci zpevnit stolici a snížit průjem a dehydrataci. Může pomoci snížit žaludeční křeče způsobené průjmem.

Tato dieta však nemusí být vhodná z dlouhodobého hlediska, protože lidé nemusí prostřednictvím potravin v této dietě získat všechny potřebné živiny.

Vyhýbání se kouření a pití alkoholu

Kouření a alkohol mohou vyvolat zažívací potíže a další gastrointestinální potíže, jako je refluxní choroba trávicího traktu (GERD).

Výhody a nevýhody

Přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu zlepšuje kvalitu života a snižuje riziko některých zdravotních potíží, například rakoviny.

Přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu však může být obtížné a pro pacienty s touto závislostí není lehké ji omezit anebo s ní přestat. Poraďte se s odborníkem, pokud chcete přestat kouřit a pít alkohol.

Vyhýbání se obtížně stravitelným potravinám

Z výzkumu vyplývá, že následující potraviny mohou zvyšovat riziko zažívacích potíží:

  • tučné nebo kyselé potraviny
  • pšeničné výrobky
  • ovoce a ovocné šťávy
  • kořeněné potraviny
  • mastné potraviny

Klady a zápory

Vyhýbání se obtížně stravitelným potravinám může pomoci ulevit žaludku a snížit nepříjemné pocity a bolest. Navíc lehce stravitelné potraviny, jako je ovoce a zelenina, mohou přispět k podpoře zdravé a vyvážené stravy.

Vyhýbat se bohatším nebo silně konzervovaným potravinám však může být obtížnější pro lidi, kteří nemají čas shánět čerstvější potraviny.

Limetková nebo citronová šťáva, jedlá soda a voda

Některé studie naznačují, že smíchání limetkové nebo citronové šťávy ve vodě se špetkou jedlé sody může pomoci zmírnit pálení žáhy a zažívací potíže snížením kyselosti žaludku.

Výhody a nevýhody

Tento domácí prostředek sice může pomoci při žaludečních potížích, ale nemusí být příjemný na chuť. Navíc konzumace příliš velkého množství jedlé sody může vést k:

  • mělké nebo zpomalené dýchání
  • svalové záškuby
  • svalové křeče

Fíky

Fíky obsahují látky, které působí jako projímadla, zmírňují zácpu a podporují zdravou stolici. Fíky obsahují také sloučeniny, které mohou pomoci zmírnit zažívací potíže.

Výhody a nevýhody

Fíky jsou k dispozici v několika formách, např. jako fíkové listy, plody anebo pasta.

Pokud však lidé trpí také průjmem, měli by se konzumaci fíků vyhnout kvůli projímavým účinkům této potraviny.

Šťáva z aloe

Aloe vera může pomoci zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku a kolitidy, ačkoli důkazy o těchto přínosech jsou slabé a vyžadují další výzkum.

Výhody a nevýhody

V jedné studii vědci zjistili, že u lidí, kteří pili 10 mililitrů (ml) sirupu z aloe vera denně po dobu 4 týdnů, došlo ke zmírnění následujících příznaků refluxní choroby trávicího traktu (GERD):

  • pálení žáhy
  • nadýmání a říhání
  • nevolnost a zvracení
  • regurgitace kyselin a jídla

Požití aloe vera však může způsobit bolesti břicha a křeče.

Bazalka

Bazalka obsahuje látky, které mohou snižovat plynatost. Listy bazalky obsahují také vysoké množství kyseliny linolové, která má protizánětlivé účinky.

Výhody a nevýhody

Bazalku lze obvykle zakoupit v obchodech s potravinami, zahradnictvích a na internetu.

Lékořice

Produkty, které obsahují kořen lékořice, mohou pomoci zmírnit zažívací příznaky. Odborníci si však nejsou jisti, jakou roli lékořice v těchto výrobcích hraje.

Někdo s podrážděným žaludkem by mohl zkusit pít čaj z kořene lékořice několikrát denně, dokud se jeho příznaky nezlepší.

Klady a zápory

Čaje z kořene lékořice jsou běžně dostupné na internetu, ale je možné si je připravit i doma smícháním 1 nebo 2 lžiček prášku z kořene lékořice s vroucí vodou.

Lékořice však může způsobit vedlejší účinky, jako je zvýšení krevního tlaku a snížení hladiny draslíku. To může být nebezpečné zejména pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo onemocněním ledvin či srdce.

Rýže

Obyčejná rýže může být prospěšná pro osoby s bolestmi žaludku způsobenými syndromem dráždivého tračníku, spolu s dalšími potravinami s nízkým obsahem FODMAP. Rýže je také součástí diety B-R-J-T, kterou mohou doporučit lékaři.

Výhody a nevýhody

Rýže je dostupná ve velkém množství v mnoha obchodech s potravinami a často patří k cenově dostupnějším potravinám.

Existují určité důkazy, že konzumace bílé rýže může zvyšovat riziko metabolického syndromu. Toto riziko se však může zvýšit při pravidelné nebo časté konzumaci a nemusí se týkat těch, kteří konzumují bílou rýži jako pomoc při bolestech žaludku.

Tipy pro prevenci

Následující tipy mohou pomoci předcházet bolestem žaludku:

  1. jezte pomaleji
  2. jezte méně tučných nebo zpracovaných potravin
  3. zjistěte, zda netrpíte potravinovou intolerancí anebo alergií
  4. pijte více vody
  5. nestresujte se
  6. pravidelně cvičte

Pokud však bolesti žaludku samy od sebe neustupují nebo narušují kvalitu života, měl by se člověk obrátit na lékaře, který provede vyšetření a léčbu.

Běžné alergie a intolerance způsobující bolesti žaludku

Potravinové alergie a intolerance mohou způsobovat bolesti žaludku a nadýmání. Mezi nejčastější alergie a intolerance patří:

  • mléko
  • arašídy
  • ořechy
  • sója
  • pšenice
  • korýši a měkkýši
  • ryby
  • vejce
  • lepek

Pokud se domníváte, že máte alergii nebo nesnášenlivost na určité potraviny nebo nápoje, měli byste obrátit na lékaře, aby jste s ním probrali možnosti diety, testování anebo léčby.

Kdy kontaktovat lékaře

Pokud člověk pociťuje bolest žaludku, která nemizí, nebo se domnívá, že může být příznakem jiného onemocnění, měl by se obrátit na lékaře. Zdravotník může vyšetřit příčinu bolesti žaludku a v případě potřeby předepsat léčbu.

Pokud lidé pociťují bolest žaludku současně s následujícími příznaky, měli by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc:

  • silná nebo náhlá bolest
  • pocení
  • citlivý nebo bolestivý žaludek
  • zvracení krve
  • lepkavé, krvavé nebo černé výkaly
  • potíže s odchodem moči, stolice nebo plynů
  • potíže s dýcháním
  • bolest na hrudi
  • úbytek hmotnosti nebo ztráta chuti k jídlu
  • žloutenka

Často kladené otázky

Níže odpovídáme na některé často kladené otázky týkající se žaludečních potíží.

Způsobuje COVID-19 žaludeční křeče?

Výzkumy uvádějí, že lidé s onemocněním COVID-19 mohou mít bolesti břicha. Někteří lidé mohou na začátku léčby přípravkem COVID-19 místo horečky pociťovat gastrointestinální příznaky, jako je průjem, ztráta chuti k jídlu a zvracení.

Jak poznám, zda je bolest břicha vážná?

Podle National Health Service by měl člověk okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud je jeho bolest žaludku velmi silná nebo má náhlý začátek. Lidé by měli okamžitě kontaktovat zdravotníka, pokud si všimnou dalších příznaků, jako je zvracení krve, potíže s odchodem moči nebo stolice, bolest na hrudi, potíže s dýcháním a žloutenkou.

Souhrn

Bolest žaludku může být důsledkem různých stavů, například plynatosti a poruch trávení, a může být příznakem závažnějších onemocnění, jako je neprůchodnost střev nebo zánět slepého střeva. Domácí prostředky mohou pomoci zmírnit bolest žaludku.

Podobné příznaky jako zažívací potíže však mají i jiné stavy. Před vyzkoušením domácích prostředků by se měl člověk obrátit na zdravotníka, aby se ujistil, že bolest žaludku je důsledkem zažívacích potíží.

Zdroj textu a uvedených studií: Medicalnewstoday.com

Žaludek, jícen a vnitřní orgány
Helicobacter pylori infekce, bakterie v žaludku
Testovací sada infekce helicobacter pylori