Pálení žáhy. Příčiny a příznaky, přírodní léčba, dieta

Pálení žáhy je častý zdravotní problém, který potkal asi už každého z nás. V tomto článku se podíváme na tento nepříjemný jev z více úhlů. Jaké jsou příčiny a projevy pálení žáhy? Poradíme vhodná dietní opatření a prevenci.

Obsah článku:

  1. Co je pálení žáhy
  2. Příznaky
  3. Příčiny. Potraviny, které ji často způsobují. Co (ne)jíst? Dieta.
  4. Jak léčit časté pálení žáhy
  5. Prevence. Babské rady a jiná přírodní terapie. Léky volně prodejné a léky na předpis. Bylinky proti pyróze
  6. Tipy a rady, jak na to!
  7. Jak vyléčit pyrózu
  8. Pyróza v těhotenství. Dietní doporučení

Co je pálení žáhy? A kde je žáha?

Abychom se mohli zaměřit na prevenci vzniku častého pálení žáhy, popř. říhání, musíme si říct proč a jak se tento problém objevuje. Pálení žáhy (pyróza) je způsobeno zpětným tokem, návratem netrávené potravy, do jícnu. U zdravého člověka je potrava strávena a svěrač na dolním konci jícnu zabraňuje jejímu návratu. Z mnoha příčin se může stát, že svěrač nefunguje perfektně a poté se tedy natrávená potrava, která obsahuje již také žaludeční šťávy vrátí do jícnu a způsobí nám nepříjemný pocit pálení na hrudi. Tomuto pocitu se říká laicky pálení žáhy.

pálení žáhy

Příznaky pálení žáhy

Jak poznat pálení žáhy? Mezi nejčastěji popisované obtíže a příznaky patří:

  1. bolest anebo také pálení za hrudní kostí
  2. návrat potravy a žaludečních šťáv do krku - hořkokyselá chuť v ústech 
  3. pocit na zvracení
  4. chrapot - v některých případech se objevuje, protože žaludeční šťávy dráždí hlasivky
  5. časté říhání
  6. pocit plnosti žaludku a nevolnost

Pokud tyto pocity míváte často, je vhodné diagnostikovat příčinu.

Co způsobuje pálení žáhy? 

Pyróza je často kombinací nesprávného stravování, skladby jídelníčku a i stresem, který samozřejmě negativně ovlivňuje náš celý organismus. Samostatnou kapitolou by bylo i dlouhodobé užívání léků, které mohou způsobit pyrózu.

Příčiny pálení žáhy

Nejčastější příčiny pálení žáhy jsou:

  1. těžká, těžko stravitelná jídla
  2. tučná, smažená anebo příliš kořeněná jídla
  3. citrusové plody, které jsou velmi kyselé a žaludek má pak problém s jejich zpracováním
  4. káva je nápoj, který také ve velké míře způsobuje pyrózu
  5. alkohol, především bílé víno 
  6. čokoláda
  7. rajčata
  8. česnek a cibule
  9. onemocněním jícnu, tzv. refluxní chorobou neboli refluxem jícnu
  10. těhotenství
  11. infekce helicobacter pylori
  12. léky
  13. stres

    Jak léčit časté pálení žáhy

    Pokud se vyhneme výše uvedeným potravinám, měly by se naše potíže zmírnit, anebo úplně zmizet. Potíže samy odezní ve většině případů, protože žaludek již nebude nucen zpracovat těžko stravitelné potraviny a nebude docházet k návratu potravy do jícnu. Vhodné dietní opatření je tedy základem.

    Prevence a dieta

    • Nejíst tučná, smažená a silně kořeněná jídla našemu organismu prospěje jistě víc, než pravidelné užívání léků tlumících pyrózu.
    • Vyvážená lehce stravitelná a zdravá strava je pro náš organismus a zažívání vhodnější i v mnohém dalším.
    • Pijte dostatek vody bez bublinek, anebo bylinných čajů.
    • Sed, úlevová pozice těla.
    • Jezte malé porce a jezte častěji.
    • Zhubnětě.
    • Přestaňte kouřit.

    Vhodná dietní opatření a prevence pálení žáhy Vám pomohou též v prevenci další civilizační choroby: aterosklerózy. Prevence vysokého cholesterolu: Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce), snižuje riziko aterosklerózy (ateroskleróza=arterioskleróza) a dalších civilizačních chorob spojených s nevhodným způsobem stravování a životosprávy.  

      Co pomáhá? Jak se zbavit pálení žáhy?

      Babské rady. Přírodní léčba. Léky z lékárny. Bylinky.

      Když jsme již bohužel v situaci, kdy žáhopal nastane, hledáme rychle účinnou pomoc. Babské rady a recepty, které by mohly pomoci:

      • Zázvor
      • Voda s citrónem
      • Jedlá soda
      • Lžíce hořčice 

      Co ještě najdeme doma a uleví našim obtížím, čím zajíst nepříjemný pocit? Jezte škrobová jídla, jako je suchý bílý chléb, suchary, brambory nebo banány. Ty jsou schopny na sebe vázat přebytečnou žaludeční kyselinu, a tak zmírnit pálení žáhy. Snězte pár oříšků, také neutralizují žaludeční kyselinu. Lžíce hořčice po jídle by měla zabránit rozvoji refluxu díky obsaženým hořčičným olejům.

      Jedlá soda

      Starým domácím prostředkem na pálení žáhy je jedlá soda. Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný) chemicky reaguje s kyselinou chlorovodíkovou (žaludeční kyselinou). To vytváří vodu a plyn oxid uhličitý (CO2). Ten však může zvýšit tlak v břiše a tím nepřímo opět podpořit kyselý reflux.

      Proč přírodní terapie? Proč bylinky?

      Pokud trpíme pálením žáhy častěji (nebo trvale) a omezení nevhodných potravin zcela tento problém neřeší, je možné podpořit správné zažívání pomocí přírodních prostředků. Doplňků stravy, které ulevují překyselení žaludku, omezují nadbytečnou tvorbu žaludečních šťáv a podporují správné fungování žaludku je celá řada.

      Diskuze a herbáře našich babiček popisují bylinky proti pálení žáhy a ty také ulevují i dalším žaludečním obtížím:

      • Zeměžluč lékařská (Centaurium erythraea)
      • Máta peprná (Mentha piperita)
      • Kuklík městský (Geum urbanum)
      • Topolovka růžová (Alcea rosea)
      • Fenykl
      • Heřmánek

      Výše jmenované jsou rostliny, které najdeme v naší republice. Každá země má své specifické rostliny, byliny a stromy, které se dají využívat v přírodní léčbě proti nemocem.

      Volně prodejné léky a léky na předpis

      Kdo není nakloněn přírodní léčbě, jistě si vybere v lékárně na doporučení lékárníka nějaký prostředek (lék), který mu příznaky pyrózy zmírní.

      Proti pálení žáhy jsou v lékárnách k dostání léky, které se nazývají antacida nebo druhou skupinou léků jsou tzv. inhibitory protonové pumpy (léky na snižování agresivity žaludečních šťáv). Pokud máte pocit, že úpravou jídelníčku nedokážete zabránit pyróze, poraďte se svým lékařem anebo lékárníkem o vhodném postupu.

        Jak (vy)léčit pálení žáhy? Tipy, když pálí žáha

        1. Vynechání kávy, koření, tučných a smažených jídel.
        2. Je vhodné podpořit uzdravující proces i nějakým podpůrným prostředkem: přírodním nebo z lékárny. 
        3. Přidejte do jídelníčku hořčík a probiotika.
        4. Omezit stres je nemalou měrou častou příčinou žaludečních obtíží, proto je také žádoucí, abychom se v tomto uspěchaném světě snažili najít si chvíli pro sebe. Čas, který věnujeme sami sobě se projeví nejen na naší psychické pohodě, ale také naše tělo bude mít prostor, aby začalo správně fungovat.
        5. Zkuste po jídle vypít skleničku vody s citrónem, citrónovou šťávou nebo žvýkat žvýkačky nebo žvýkací pryskyřici.

        Proč pálí žáha? Časté (nebo dokonce nepřetržité) pálení žáhy (i v noci), po každém jídle, nebo časté říhání, je pro nás signálem, že naše zažívání není v pořádku a že bychom se měli zamyslet a změnit stravovací návyky, které vedou k těmto potížím.

        Dieta při pálení žáhy je nutností ke zmírnění projevů.

        Při déle trvajících obtížích neopomeňte vyšetření na přítomnost helicobacter pylori, buď u lékaře nebo domácím testem helicobacter pylori. Tato bakterie často působí zažívací obtíže a bolesti žaludku.

        Pyróza v těhotenství

        Je způsobena změnou hladiny hormonů v těle, později také rostoucím plodem, který utlačuje vnitřní orgány ženy. Objevuje se u velkého procenta budoucích maminek. Mnoho žen před těhotenstvím vůbec netrpí těmito obtížemi. Těhotenská pyróza je ovšem nepříjemností, kterou velké procento budoucích maminek pocítí. Zažívání těhotných je mnohem citlivější k různých dietním chybám ve stravovaní. Proto se tento pocit častěji objeví v průběhu celého těhotenství, ale především během prvního trimestru. Ale nezáleží na tom, v kolikátém trimestru žena je. Těhotenská pyróza se projeví až u poloviny těhotných.  Úprava jídelníčku je pro těhotné nejvhodnější.

        Prevence pálení žáhy v těhotenství:

        • Jíst po malých porcích, zapíjet vodou.
        • Držet se základních dietních rad.  
        • Je vhodné jíst menší porce vícekrát denně.
        • Pít dostatek vody.
        • A pokud se obtíže dostaví po jídle, udělejte si hrnek zázvorového čaje.

        Mohlo by Vás také zajímat:

        Pro recenze a zkušenosti uživatelů navštivte stránku: Recenze.

        Pokud si nejste jisti a potřebujete poradit, klikněte na KontaktyNa této stránce je k dispozici kontaktní formulář.

        Pokud potřebuje dohledat informace k jednotlivým doplňkům stravy, jejich dávkování a složení, klikněte na produkt, který Vás zajímá. Zde naleznete Vámi požadované informace.

        Masticha