Co pít, když máte reflux? Je lepší čaj nebo voda?

Zuzka

Obsah článku: Co pít, když máte reflux? Je lepší čaj nebo voda?

  1. Co pít při refluxu
  2. Nápoje, kterým se vyhnout
  3. Co je to reflux?
  4. Další tipy
  5. Shrnutí

Člověk s refluxem neboli pálením žáhy může pociťovat pálení, často bolestivé v krku a na hrudi. Pití vody, nízkotučného mléka a bylinných čajů může pomoci zmírnit příznaky.

Reflux kyseliny neboli pálení žáhy nastává, když žaludeční kyselina stoupá do jícnu. Je běžné, že lidé pociťují reflux kyseliny přerušovaně. Pokud však člověk pociťuje reflux kyseliny trvale, může mít gastroezofageální refluxní chorobu (RCHJ). V tomto článku se zabýváme nápoji, které mohou lidé upřednostnit a kterým se mohou vyhnout, aby snížili příznaky refluxu kyseliny.

Co pít při refluxu?

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout následkům refluxu, je vyhýbat se nápojům a potravinám, které příznaky způsobují. Některé nápoje však mohou pomoci zmírnit příznaky refluxu.

Zázvorový čaj

Zázvor může pomoci snížit příznaky mnoha gastrointestinálních potíží, včetně:

  • refluxu žaludečních šťáv
  • nadýmání
  • dyspepsie

Studie ukazují, že zázvor zmírňuje tlak na dolní jícnový svěrač a zlepšuje vyprazdňování žaludku. Bez snížení tohoto tlaku se zvyšuje riziko selhání svěrače, což umožňuje žaludeční kyselině proudit zpět do potravní trubice.

Zajištění účinného vyprazdňování žaludku může navíc snížit množství žaludeční kyseliny přítomné v horní části trávicího traktu.

Pití zázvorového čaje může člověku pomoci dostat do stravy více zázvoru a poskytnout teplý, uklidňující pocit. Zázvorové pivo pomáhá méně pravděpodobně kvůli sycení oxidem uhličitým a proto, že někdy obsahuje kofein. Většina komerčních zázvorových limonád také neobsahuje dostatečné množství zázvoru, aby měla pozitivní účinek.

Ovocné a zeleninové šťávy

Vysoce kyselé ovocné šťávy mohou dráždit sliznici potravní trubice. To může zhoršovat příznaky refluxu. Ovoce a zelenina s nízkým obsahem kyselin však často obsahují přírodní sloučeniny, které mohou snižovat kyselý reflux. Konzumace a pití tohoto ovoce a zeleniny může být pro některé lidi prospěšná.

Mezi dobré volby pro odšťavňování patří např:

  • aloe vera
  • celer
  • mrkev
  • meloun
  • medový meloun

Nízkotučné mléko

Potraviny a nápoje s vysokým obsahem tuku, jako je plnotučné mléko, mohou zhoršit příznaky. Dobrou volbou tak mohou být nízkotučná a rostlinná mléka.

Některá rostlinná mléka, například mandlové mléko, jsou také zásaditá. To může pomoci neutralizovat žaludeční kyseliny.

Voda

Voda pomáhá při trávení a je nedílnou součástí správného fungování organismu. Dostatečná hydratace může zajistit správný průchod potravy trávicím systémem a snížit četnost refluxu po jídle.

Malá studie z roku 2016 uvádí, že voda s přídavkem hydrogenuhličitanu může také pomoci snížit příznaky pálení žáhy a refluxu.

Nápoje, kterým se vyhněte, když máte reflux

Některé nápoje představují obzvláště vysoké riziko vyvolání refluxu. Zvládání příznaků kyselého refluxu spočívá především v poznání spouštěčů a vyhýbání se jim.

Alkohol

Výzkum z roku 2018 zjistil souvislost mezi zvýšenou konzumací alkoholu a četností pití a refluxem. Alkohol poškozuje hlen ve sliznici žaludečního systému a zhoršuje kontrakce jícnu. Oba tyto faktory mohou zvyšovat obtíže a četnost refluxu.

Více informací o alkoholu a pálení žáhy najdete zde.

Citrusové šťávy

Šťávy z citrusových plodů, jako jsou pomeranče nebo grapefruity, jsou vysoce kyselé, což může zhoršovat reflux jícnu. Sloučeniny v citrusových plodech mohou také snižovat tlak dolního jícnového svěrače a zpomalovat vyprazdňování žaludku.

Sycené nápoje

Podle přehledu z roku 2021 zjistilo několik studií souvislost mezi pitím sycených nápojů a zvýšeným rizikem refluxu. 

Výzkumy však nejsou jednoznačné, pokud jde o roli, kterou sycené nápoje hrají při refluxu kyseliny. Například studie z roku 2017 nezjistila žádnou souvislost mezi jejich konzumací a příznaky refluxu.

Kofeinové nápoje

Lékaři doporučují lidem s refluxem vyřadit z jídelníčku kávu, čaj a další kofeinové nápoje. Studie z roku 2019 však nezjistila žádnou souvislost mezi pitím čaje a kávy a příznaky refluxu.

Více informací o kofeinu a refluxu najdete zde.

Co je to reflux?

Reflux kyseliny vzniká, když se oslabí chlopeň, která spojuje žaludek s potravní trubicí (jícnem). V takovém případě se žaludeční kyselina vrací zpět do jícnu. Protože žaludeční kyselina působí dráždivě, může způsobit zánět v potravní trubici, který může způsobit nepříjemné pocity.

Příznaky

Příznaky refluxu kyseliny jsou:

  1. kyselá chuť v ústech
  2. potíže s polykáním
  3. bolest na hrudi
  4. bolest v krku
  5. chraplavý hlas
  6. suchý kašel
  7. pocit, že je v krku knedlík
  8. říhání jídla nebo žaludeční kyseliny

Reflux kyseliny je obvykle mírným, ale nepříjemným příznakem refluxní choroby jícnu. Jiní lidé mají závažnější příznaky refluxu, které narušují každodenní fungování.

Více informací o rozdílech mezi refluxem, pálením žáhy a refluxní chorobou jícnu najdete zde.

Příčiny

Některé zdravotní potíže zvyšují riziko závažných příznaků refluxu, například:

  1. obezita
  2. těhotenství
  3. užívání nikotinu
  4. sucho v ústech
  5. cukrovka
  6. hiátová kýla

Pokud se u člověka objevují pravidelné a závažné epizody refluxu nebo pálení žáhy, je důležité, aby se obrátil na lékaře, protože by mohlo dojít k rozvoji závažnějšího onemocnění.

Další tipy

Další opatření samoléčby, která mohou pomoci zvládnout reflux a další příznaky refluxní choroby jícnu, zahrnují:

  • kontrola tělesné hmotnosti
  • zanechání kouření
  • zvednutí hlavy postele během spánku
  • vyhýbání se těsně přiléhajícímu oblečení

Léky

Na pálení žáhy a další příznaky refluxu je k dispozici několik volně prodejných léků. Patří mezi ně např:

  1. antacida, která neutralizují žaludeční kyselinu
  2. blokátory H2 receptorů mohou snížit produkci kyseliny v žaludku až na 12 hodin
  3. inhibitory protonové pumpy, které blokují tvorbu kyseliny na dostatečně dlouhou dobu, aby se mohla zacelit potravní trubice

Uvedené léky lze účinně nahradit čistě přírodními doplňky stravy s mastichou stejně jako žvýkáním surových mastichových slz bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Kdy zavolat lékaře

Reflux kyseliny, ačkoli je nepříjemný, lze velmi dobře léčit. Lidé mohou zvládnout reflux kyseliny doma pomocí některých změn životního stylu a vyhýbání se spouštěčům. Závažné příznaky refluxu mohou vyžadovat léky nebo ve vzácných případech chirurgický zákrok. Pokud má jedinec závažné nebo časté příznaky kyselého refluxu, může mu lékař pomoci vyloučit jiné onemocnění. Zvláště důležité je vyhledat lékařskou pomoc, pokud Vás bolest omezuje v denních činnostech a je stále přítomná, nebo se často opakuje.

Tyto příznaky mohou naznačovat závažnější zdravotní problém, například srdeční infarkt.

Shrnutí

Kyselý reflux může být nepříjemný, ale obvykle se vyřeší sám. Změna stravy však může v některých případech pomoci zmírnit příznaky kyselého refluxu. 

Nápoje, jako je zázvorový čaj, některé ovocné a zeleninové šťávy a rostlinná mléka, mohou prospět lidem, kteří trpí refluxem a pálením žáhy.

Vyhýbání se citrusovým šťávám, syceným nápojům a alkoholu může rovněž pomoci snížit četnost a závažnost příznaků.

Co pít při refluxu
Zdroj obrázku: Pixabay, zdroj textu a citovaných studií: web Medicalnewstoday
Zpět na blog

Nejoblíbenější masticha

1 z 24