Pálení žáhy po víně a alkoholu

K pálení žáhy dochází, když žaludeční kyselina proudí zpět do jícnu, což způsobuje nepříjemný pocit nebo bolest. Některá jídla a nápoje mohou způsobit pálení žáhy (reflux) a alkohol (především víno) je běžnou a častou příčinou těchto potíží.


Tento článek se zabývá souvislostí mezi alkoholem a pálením žáhy, včetně toho, jak alkohol příznaky vyvolává a jak se jim vyhnout. Obsah článku:

  1. Co je pálení žáhy a její příčiny
  2. Jak a proč víno a alkohol způsobují pálení žáhy
  3. Prevence

Co je pálení žáhy a co jsou časté příčiny a spouštěče potíží

Mnoho faktorů může způsobit nebo vyvolat pálení žáhy. Podrobněji jsme o tomto zdravotním problému psali zde: Pálení žáhy (Příčiny, příznaky, dieta).

Po polknutí putuje jídlo a pití jícnem do žaludku, kde jej rozkládá žaludeční kyselina. Zatímco žaludek odolává kyselině, jícen a jiné tělesné tkáně ne. Když se kyselina vrací zpět do jícnu, lidé pociťují nepohodlí a bolest - pálení žáhy.

Příčiny pálení žáhy zahrnují:

  • Dysfunkce dolního jícnového svěrače (LES). Pokud je jícnový svěrač oslabený, může se žaludeční kyselina navracet do jícnu.
  • Podráždění. Jídlo, nápoje nebo léky mohou přímo dráždit jícen, způsobit pálení žáhy a dráždit citlivé tkáně jícnu. 
  • Pomalé vyprazdňování žaludku. Někteří lidé mají poruchu, která brání správnému vyprázdnění žaludku. Jídlo zůstává v žaludku déle, což zvyšuje riziko pálení žáhy.
  • Hiátová kýla. K tomuto stavu dochází, když se u vstupu do žaludku vyvine kýla. Příčinou může být zranění, nadváha nebo oslabení membrány.

Pokud trpíte častým pálením žáhy, můžete mít gastroezofageální refluxní chorobu (GERD).

Jak alkohol způsobuje pálení žáhy?

Mnoho lidí pociťuje pálení žáhy po požití alkoholu, především vína. Alkohol může v některých případech zvýšit pravděpodobnost pálení žáhy a refluxu.

Různé způsoby, jak alkohol způsobí pálení žáhy

  • Dráždí hrdlo nebo žaludek. Kvůli chemikáliím, které obsahuje, může alkohol přímo dráždit tkáně v jícnu.
  • Uvolnění svalu vedoucího do žaludku. Alkohol uvolňuje svaly kolem žaludku, což zvyšuje pravděpodobnost úniku obsahu žaludku zpět do jícnu.
  • Ovlivňuje žaludeční kyselinu. Alkohol může způsobit, že žaludek produkuje více kyseliny. Může také zvýšit citlivost tkání na kyselinu, což může vést k pálení žáhy.
  • Ovlivňuje výběr potravin. Alkohol může ovlivnit úsudek. Po požití alkoholu lidé častěji jedí potraviny, které by si jindy odpustili, jedí pozdě v noci nebo jedí více než obvykle. Tyto faktory mohou způsobit pálení žáhy.
  • Pití sladkých nebo sycených nápojů. Alkoholické nápoje, které jsou sladké, citrusové nebo sycené, mohou vést k pálení žáhy.

Kouření, alkohol a pálení žáhy

  • Kouření. Někteří lidé kouří nebo kouří více, když pijí alkohol. Kouření je hlavním rizikovým faktorem pálení žáhy.

Víno

Zkonzumovaný alkohol, víno skončí v žaludku. Jakmile víno dorazí do žaludku, stimuluje produkci žaludeční kyseliny, která štěpí tuky a bílkoviny a tím umožňuje trávení. Proto si víno užívá s jídlem ve všech kulturách.

Žaludeční kyselina je tvořena pepsinem a kyselinou chlorovodíkovou. Zajišťuje, aby kyselé prostředí v žaludku mělo hodnotu pH nižší než 1: velmi kyselé.

U lidí s vysokou produkcí žaludeční kyseliny může velké množství alkoholu dráždit žaludeční sliznici. To platí obecně pro alkohol. Pokud je alkoholem víno, dráždí žaludek ještě kyselost vína.

U velmi citlivých lidí dráždí žaludeční sliznici a dvanáctník i velmi malé množství vypitého vína. Zvláště bílé víno se zvýšenou kyselostí (hodnota pH 2,8 až 3) může vést k bolesti žaludku, pálení žáhy a zánětu žaludeční sliznice. Příliš rychlé pití alkoholu je problematické také pro lidi, kteří nejsou příliš citliví. Inhibuje aktivitu hormonů produkujících žaludeční kyselinu. Dochází k podkyselení. Potraviny konzumované současně zůstávají často nestrávené. Výsledkem je pocit plnosti a únavy.

Nervový systém

Samotný alkohol je absorbován žaludkem a střevy a transportován do jater. Pokud pijete na prázdný žaludek, trvá alkoholu ve sklenici vína jen 40 minut než se dostane do jater, kde se zpracovává. Pokud pijete příliš rychle, nastane problém. Játra nejsou schopna zpracovat v krátkém časovém období zaplaví velké množství alkoholu.

Látky jako alkohol a acetaldehyd zůstávají v krvi. Protože jsou obě látky rozpustné ve vodě, pronikají odtud dále do tkáně a ovlivňují centrální nervový systém.

První příznaky rychlé konzumace alkoholu:

  • špatné vnímání
  • ospalost
  • nerovnováha a špatná koordinace pohybu

Alkohol rozšiřuje cévy, což vede ke zvýšené dehydrataci (pocení) a vylučování moči.

Pivo

Pivo je také velmi kyselé a je nasycené oxidem uhličitým. To není vhodná kombinace pro lidi trpící pálením žáhy. Ale ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji má pivo relativně nižší obsah alkoholu - a to je dobré! Často funguje pravidlo, že lidé, kteří pijí alkohol, mají větší pálení žáhy než konzumenti piva.

Prevence

Někteří lidé se dokáží zabránit pocitu pálení žáhy tím, že pijí alkohol s mírou. U jiných může pálení žáhy vzniknout i při malé porci alkoholu.

Některé nápoje mohou způsobit pálení žáhy více než jiné. Zjištění, které druhy nápojů způsobují pálení žáhy a vyhýbání se jim, může zabránit pálení žáhy.

Pití alkoholu může vést k nezdravým stravovacím návykům nebo konzumaci potravin, které způsobují zažívací potíže. Nejezte tyto spouštěče, když pijete, můžete tak zabránit pálení žáhy.

Nepijte alkohol před spaním. Ležení s alkoholem v žaludku může zvýšit pravděpodobnost, že tento alkohol uvolní jícnový svěrač, což vede k příznakům pálení žáhy.

Pokud Vaše pálení žáhy způsobuje reflux, je vhodné konzultovat příznaky s lékařem. Léčba může zahrnovat jak léky, tak změny životního stylu.

Mezi léky na reflux patří:

  • antacida
  • H2 blokátory
  • inhibitory protonové pumpy (Omeprazol a jiné...)
  • prokinetika
  • antibiotika

Dietní opatření

Vyhýbání se dalším běžným spouštěcím jídlům a nápojům může také pomoci předcházet pálení žáhy.

Potraviny a nápoje způsobující pálení žáhy:

  • káva, bez kofeinu i bez kofeinu
  • citrusové plody a šťávy, jako je pomerančový džus a grapefruitový džus
  • šumivé nápoje, které způsobují nadýmání a tlak na svaly žaludku
  • čokoláda, která obsahuje chemikálii, která uvolňuje otvor do žaludku
  • máta peprná, česnek a cibule
  • tučná, kořeněná nebo smažená jídla

Závěr 

Zjistit, které konkrétní nápoje vyvolávají pálení žáhy, což mohou být u některých lidí slazené alkoholické nápoje a pro jiné pivo nebo víno a vyhýbat se jim, pomůže snížit pálení žáhy.

Pálení žáhy po víně, alkoholu, pivu

 Mohlo by Vás zajímat:

Zdroj článku: https://www.medicalnewstoday.com, zdroj obrázku: www.pixabay.com