Můžete jíst mléčné výrobky, pokud trpíte refluxem?

Trpíte refluxem a jsou Vaše příznaky horší, pokud si dopřejete nějaký mléčný výrobek? Jsou pro Vás potraviny a nápoje s obsahem mléka (laktózy) vhodné? Jaké máte jiné možnosti?

Obsah článku:

  1. Výzkum
  2. Výhody
  3. Rizika a varování
  4. Mléčné náhražky
  5. Vaření s náhražkami
  6. Závěr

Mléčné výrobky a reflux

Cítíte po konzumaci některých jídel nebo potravin kyselý reflux? Váš reflux může mít specifickou souvislost se stravou. Pokud například trpíte nesnášenlivostí laktózy, můžete pociťovat celou řadu zažívacích příznaků, včetně pálení žáhy.

Ke zmírnění příznaků obvykle stačí vyhnout se potravinám, které obsahují laktózu. Je však důležité si uvědomit, že intolerance laktózy nezpůsobuje přímo pálení žáhy nebo reflux kyseliny. 

Co říká výzkum

Studie publikovaná v roce 2011 hodnotila souvislost mezi kravským mlékem a refluxem. Do této studie bylo zařazeno 81 dětí s příznaky kyselého refluxu. Všechny subjekty dostávaly po dobu čtyř týdnů lék zvaný omeprazol na snížení žaludeční kyseliny. I přes podávání léků se u 27 z těchto účastníků stále vyskytovaly příznaky.

Vyřazení mléčných výrobků

Poté byly z jejich jídelníčku vyřazeny mléčné výrobky. Výsledek? U všech 27 účastníků došlo k výraznému zlepšení příznaků. Výzkum dospěl k závěru, že alergie na mléko a gastroezofageální refluxní choroba (GERD) spolu souvisejí.

Jaké jsou výhody mléčných výrobků?

Klady

  1. Některé mléčné výrobky obsahují probiotika.
  2. Probiotika mohou napomáhat trávení.
  3. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku.

Mléčných výrobků se ještě nevzdávejte. Pokud nejste alergičtí nebo citliví na mléčné výrobky nebo netrpíte intolerancí laktózy, může být přidání mléčných výrobků, jako je jogurt, do vašeho jídelníčku prospěšné.

Jogurty

Mnoho jogurtů obsahuje probiotika neboli "dobré" bakterie, které mohou zlepšit zdraví střev. Probiotika mohou také pomoci při trávení.

Bylo prokázáno, že probiotika pomáhají při následujících stavech:

  • syndrom dráždivého tračníku
  • rakovina trávicího traktu
  • záněty žaludku
  • průjem

K úplnému posouzení probiotik a jejich možných pozitivních účinků na kyselý reflux je zapotřebí dalších studií. Zeptejte se svého lékaře, zda vám konzumace jogurtu nebo užívání probiotických doplňků může pomoci při příznacích refluxu.

Obecně jsou mléčné výrobky také dobrým zdrojem vápníku a vitaminu D, i když tyto výhody nemusí převážit potenciální zvýšení příznaků.

Rizika a varování

Mnoho lidí může konzumovat mléčné výrobky bez jakýchkoli nežádoucích vedlejších účinků. Na celém světě však roste počet lidí, kteří trpí nesnášenlivostí a alergií na celou řadu potravin, včetně mléčných výrobků. Alergie na mléko, která se nejčastěji vyskytuje u dětí, ale stále se vyskytuje i u dospělých, může mít závažné vedlejší účinky přesahující reflux kyseliny. Pokud máte podezření, že vy nebo vaše dítě trpí alergií na mléko, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

Mléčné náhražky pro úlevu od refluxu

Pokud si myslíte, že k vašemu refluxu přispívají mléčné výrobky, je prvním krokem jejich vyřazení. Časem možná zjistíte, že máte obecně menší chuť na mléčné výrobky. Můžete také vyzkoušet mléčnou náhražku. V dnešní době najdete na trhu alternativu většiny mléčných výrobků. Mnohé z těchto náhražek jsou sice často velmi zpracované, s dlouhým seznamem složek, ale obvykle jsou vyrobeny z ořechů nebo jiných rostlinných materiálů a mohou poskytovat další výhody v podobě vlákniny, rostlinných tuků a menšího množství živočišných tuků. Nezapomeňte pečlivě kontrolovat etiketu. Většina náhražek se vyrábí na bázi:

  • sója
  • mandle
  • kešu
  • len
  • rýže
  • konopí
  • kokos

Jak vařit s mléčnými náhražkami

Většinu mléčných náhražek, zejména obyčejná mléka, lze při vaření použít v poměru 1:1. Neslazené verze bývají chuťově nejneutrálnější. U ostatních mléčných výrobků je třeba se naučit jen trochu pokusu a omylu.

Závěr

Vedení potravinového deníku může být dobrým způsobem, jak zjistit, zda mléko způsobuje nebo zhoršuje příznaky refluxu. Pokud zjistíte souvislost, zkuste ze svého jídelníčku vyřadit potraviny, které obsahují mléko a mléčné výrobky (sýr, jogurt, máslo, mléko a vedlejší výrobky z mléka), a uvidíte, zda se reflux zlepší. Se změnou jídelníčku nebo vyřazením mléčných výrobků vám může pomoci také setkání s dietologem.

Pokud se vám reflux objevuje častěji než dvakrát týdně po delší dobu, navštivte svého lékaře. Pokud změna stravy nepomůže, zeptejte se lékaře na možnosti léčby.

Reflux

 Zdroj textu: Healthline.com