Příliš mnoho žaludeční kyseliny nebo příliš málo: Jaké příznaky se objevují a co pomáhá?

Žaludeční kyselina je ve skutečnosti velmi užitečná tekutina, která ničí patogeny a hraje zásadní roli v procesu trávení. Pokud je jí však produkováno příliš mnoho nebo příliš málo, může dojít k problémům, jako jsou žaludeční vředy nebo zažívací potíže. Žaludeční kyselina na nesprávném místě, například v jícnu, může kvůli své agresivitě také způsobovat potíže. Přečtěte si nyní, jak můžete nadprodukci nebo nedostatečnou produkci žaludeční kyseliny rozpoznat a jaké jsou možnosti léčby.

Obsah článku: Příliš mnoho žaludeční kyseliny nebo příliš málo: Jaké příznaky se objevují a co pomáhá?

  • Definice
  • Příznaky
  • Příliš mnoho žaludeční kyseliny (překyselení žaludku)
  • Léčba příliš velkého množství žaludeční kyseliny
  • Příliš málo žaludeční kyseliny
  • Léčba příliš malého množství žaludeční kyseliny

Co je to vlastně žaludeční kyselina a proč ji potřebujeme?

Určité buňky v žaludku produkují každý den přibližně dva až tři litry žaludeční kyseliny. Kromě vody, slizových látek, pufrovacího systému a tzv. vnitřního faktoru (který umožňuje vstřebávání vitaminu B12) ji tvoří také kyselina chlorovodíková - žaludeční kyselina.

Žaludeční kyselinu produkují buňky žaludeční sliznice vždy, když dojde k určitým podnětům: Jedním z nich je samozřejmě samotné požití potravy, ale stačí i pohled a vůně chutného jídla.

Jakmile se požitá potrava dostane do žaludku, žaludeční kyselina se postará o její přípravu k trávení. Napadá strukturu bílkovin a zabíjí viry a bakterie, které se do žaludku dostaly s potravou.

Žaludeční kyselina je tak agresivní, že by mohla žaludek skutečně strávit. Tomu však brání ochranná sliznice, která zcela pokrývá žaludeční stěnu a bezpečně tak chrání žaludek před kyselinou.

Příznaky nadměrného množství žaludeční kyseliny (překyselení žaludku):

  1. Pálení žáhy, když se žaludeční kyselina dostane do jícnu
  2. Bolest žaludku nebo pálení v žaludku
  3. Regurgitace kyseliny
  4. Špatný dech
  5. Kašel a bolest v krku
  6. Poškození sliznice žaludku, jako jsou záněty a vředy
  7. Tlak v žaludku a/nebo nevolnost

Příznaky příliš malého množství žaludeční kyseliny

  1. Nespecifické poruchy trávení, jako je nadýmání nebo průjem
  2. Pocit plnosti a tlak v žaludku
  3. Nevolnost
  4. Zvýšený výskyt infekcí
  5. Příznaky nedostatku (například vitaminu B12 a z toho vyplývajícího nedostatku železa a/nebo anémie)
  6. Narušená střevní flóra (protože mikroorganismy nejsou dostatečně zničeny)

Co se stane, když se vytvoří příliš mnoho žaludeční kyseliny?

Pokud zodpovědné buňky produkují příliš mnoho žaludeční kyseliny, ochrana žaludeční sliznice již není zaručena – žaludek se překyseluje (tzv. překyselení žaludku).

Mohou za to následující spouštěče:

  • Nadměrná konzumace stimulantů, jako je kofein, alkohol a/nebo nikotin
  • Extrémní stres
  • Velmi nezdravá strava s vysokým obsahem tuků
  • Některé léky, například léky proti bolesti
  • Zánět žaludeční sliznice způsobený bakterií Helicobacter pylori
  • Méně často onemocnění, jako je Zollinger-Ellisonův syndrom, při kterém je abnormálně stimulována produkce žaludeční kyseliny

Pokud je žaludek překyselený jen krátce, obvykle to není problém. Pokud však tato situace přetrvává delší dobu, může mít následky, jako je gastritida, žaludeční vřed nebo vřed dvanáctníku. Kromě toho je možné, že žaludeční kyselina nezůstane v žaludku, ale vystoupí nahoru a způsobí nepříjemné pálení žáhy.

Léčba nadměrného množství žaludeční kyseliny

Možnosti léčby příliš velkého množství žaludeční kyseliny - a s tím spojeného pálení žáhy:

  • Vyhýbání se stimulantům: Zkuste přestat kouřit, alkohol a káva by se také měly konzumovat pouze s mírou.
  • Omezte stres: Zkuste najít rovnováhu ve svém každodenním životě plném stresu. Někteří lidé přísahají na sport, jiní raději relaxují u dobré knihy. Vyzkoušejte, co vám dělá dobře.
  • Změňte své stravovací návyky: Vyhněte se příliš tučným, kořeněným nebo sladkým jídlům. Místo toho si vybírejte jídla, která jsou pro váš žaludek jednodušší. Nechte se inspirovat našimi recepty.
  • Užívání léků: Kyselinové blokátory snižují produkci kyseliny, zatímco antacida neutralizují žaludeční kyselinu. A některé bylinné léky mohou také zmírnit vaše příznaky. Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem a zjistěte, který lék je pro vás vhodný.
  • Pokud vaše příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, měli byste se nechat důkladně vyšetřit u svého lékaře. Vyšetřovací metody, jako je gastroskopie, mu mohou pomoci přijít vašim příznakům na kloub - a podle toho upravit léčbu.

Co se stane, když se tvoří příliš málo žaludeční kyseliny?

Pokud buňky žaludeční sliznice produkují příliš málo žaludeční kyseliny, jedná se o tzv. nedostatek žaludeční kyseliny. Faktory, které ovlivňují tuto sníženou produkci, jsou stejně rozmanité jako příčiny zvýšené produkce.

Mezi možné spouštěcí faktory patří:

  • Dlouhodobé užívání léků, které potlačují tvorbu žaludeční kyseliny
  • Chronická gastritida typu A, při níž imunitní systém identifikuje žaludeční buňky jako nepřítele a napadá je.
  • Stárnutí - které může také oslabit svěrač mezi žaludkem a jícnem a zvýšit reflux.
  • Stres (kdy uvolňování stresových hormonů způsobuje útlum činnosti v trávicím traktu).
  • Chirurgický zákrok v oblasti žaludku

Příliš málo žaludeční kyseliny obvykle vede k zažívacím příznakům, jako je bolest břicha, nadýmání a/nebo průjem.

Nedostatek žaludeční kyseliny znamená, že se v žaludku nemůže správně rozložit vláknina: V důsledku toho potrava buď zůstává v žaludku velmi dlouho, nebo se do střeva dostávají příliš velké složky, což obojí způsobuje charakteristické potíže.

V mnoha případech je nedostatek žaludeční kyseliny doprovázen také anémií s nedostatkem vitaminu B12. K tomu, aby se vitamin vstřebával v dostatečném množství, je třeba kyselé prostředí v žaludku - pokud toto prostředí není přítomno, protože se tvoří příliš málo žaludeční kyseliny, trpí i zásobování organismu vitaminem B12.

V konečném důsledku může tento nedostatek vést k anémii, protože je narušena tvorba červených krvinek.

Léčba příliš malého množství žaludeční kyseliny

K léčbě nízkého množství žaludeční kyseliny lze použít i léky, ale pouze ty, které stimulují tvorbu žaludeční kyseliny. Kromě toho je vhodné zařadit do jídelníčku hořké potraviny, jako je brokolice nebo špenát - stimulují trávení a mohou tak pomoci kompenzovat nedostatek žaludeční kyseliny. 

Kromě toho je také vhodné trochu přehodnotit své životní návyky a případně je upravit. Snažte se stres ze svého každodenního života co nejvíce vytěsnit.

Pomoci mohou speciální programy na zvládání stresu, stejně jako kurzy jógy, progresivní svalové relaxace a podobně. Pokud užíváte léky, které narušují tvorbu žaludeční kyseliny, může vám lékař pomoci najít alternativy, které jsou pro váš žaludek šetrnější.

Pokud máte podezření, že máte příliš málo žaludeční kyseliny, je nejlepší navštívit lékaře i tak: Ten může vaše podezření potvrdit nebo vyvrátit a zahájit vhodnou léčbu. Jakmile stanoví definitivní diagnózu, může k léčbě použít speciální kyselinové kapsle.

Ty se užívají s jídlem a uvolňují chybějící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Tímto způsobem může být přijatá potrava strávena bez poruchy - a postižení již netrpí mučivými gastrointestinálními potížemi.

Příliš mnoho žaludeční kyseliny nebo příliš málo: Jaké příznaky se objevují a co pomáhá?
Zdroje: zde

Nejčastěji nakupované

1 z 24