Dieta při refluxu: co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Gastroezofageální refluxní choroba je onemocnění, při kterém se obsah žaludku pravidelně vrací zpět do jícnu. Příznaky refluxu můžete ovlivnit výběrem potravin a nápojů, které konzumujete. Vhodnou stravou můžete do značné míry ovlivnit nepříjemné příznaky refluxu.

Obsah článku:

  1. Potraviny, které je vhodné jíst
  2. Potraviny, kterým se vyhnout
  3. Dietní plán
  4. Co je reflux?
  5. Léčba
  6. Přírodní prostředky
  7. Závěr

Tento návrat obsahu žaludku do jícnu je obvykle dlouhodobý stav a může mít za následek nepříjemné příznaky, včetně pálení žáhy a bolesti v horní části břicha. Závažnost tohoto stavu často souvisí se stravou a životním stylem.

Vyhýbání se spouštěcím potravinám a dodržování dalších dietních rad může příznaky refluxu zmírnit. Co tedy vyloučit ze svého jídelníčku? A jaké potraviny naopak do jídelníčku zařadit? Jaká dieta je při refluxu ta pravá?

Potraviny, které je třeba jíst

Ačkoli žádné konkrétní potraviny nemohou vyléčit reflux, některé z nich mohou příznaky výrazně zlepšit. Až donedávna vědci refluxu plně nerozuměli a chyběly vědecké důkazy o tom, že by změna stravy mohla příznaky zlepšit. Starší studie z roku 2013, které se zúčastnilo více než 500 osob, však zjistila, že některé potraviny, například potraviny s vysokým obsahem vlákniny, mohou pomoci snížit příznaky refluxu.

Podobně studie z roku 2016 zjistila, že dodržování středomořské diety, která je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a nenasycené tuky, může pomoci zmírnit příznaky refluxu.

Zde je několik příkladů potravin, jejichž konzumace pomáhá zmírnit tento stav.

Zelenina

Zelenina obsahuje málo tuku a cukru. Jsou také vhodným zdrojem vlákniny, prospěšného sacharidu. Mezi vhodné varianty patří:

  • chřest
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • květák
  • okurky
  • zelené fazolky
  • kapusta
  • brambory
  • špenát

Ovoce

Konzumace ovoce, ovšem ne citrusů, je vhodná a neměla by způsobit reflux. Ovoce je také zdrojem vitaminu C, vlákniny, hořčíku a draslíku.

Jezte:

  • jablka
  • avokádo
  • banány
  • bobulovité ovoce
  • melouny
  • broskve
  • hrušky

Proteiny

Zařaďte libové bílkoviny ze zdrojů s nízkým obsahem cholesterolu, ideálně:

  • mandle
  • fazole
  • kuřecí maso
  • ryby
  • libová drůbež
  • čočka
  • mořské plody
  • krůtí maso

Vhodnou volbou jsou také vaječné bílky, ale žloutky jsou bohaté na tuk, který může vyvolat příznaky refluxu. Při přípravě bílkovin navíc zkuste místo smažení používat metody, jako je grilování, smažení, pečení nebo pošírování.

Tuky

Obecným pravidlem je vyhýbat se nasyceným tukům z masa a mléčných výrobků a transmastným kyselinám ze zpracovaných potravin nebo je omezit a nahradit je potravinami obsahujícími zdravé tuky:

  • avokádový olej
  • olivový olej
  • ořechové máslo
  • tučné ryby
  • ořechy a semínka

Celozrnné potraviny

Celá zrna jsou vhodným zdrojem vlákniny. Výzkum spojuje stravu s vysokým obsahem vlákniny se sníženým rizikem příznaků refluxu. Mezi celozrnné potraviny patří i:

  • ovesné vločky
  • hnědá rýže
  • celozrnný chléb

Potraviny, kterým se vyhnout

Některé potraviny mohou vyvolat příznaky refluxu. Reflux (GERD) je porucha trávení, takže strava je důležitá a projevuje se na příznacích a průběhu onemocnění. S ohledem na tuto skutečnost může změna stravy a životního stylu v mnoha případech výrazně pomoci.

Mezi potraviny, které mohou zhoršovat příznaky refluxu nebo refluxní ezofagitidy, patří:

  • maso, které má vysoký obsah cholesterolu a mastných kyselin
  • oleje a potraviny s vysokým obsahem tuku, které mohou způsobit uvolnění žaludečního svěrače
  • velké množství soli
  • potraviny bohaté na vápník, jako je mléko a sýry, které jsou zdrojem nasycených tuků

Mléko

Lidé, kteří po konzumaci mléčných výrobků s obsahem kravského mléka pravidelně pociťují nepříjemné pocity nebo nadýmání, by měli zvážit vyřazení kravského mléka z jejich jídelníčku. Díky tomu omezí nepříjemné pocity refluxu po jeho konzumaci.

Potraviny, které reflux vyvolávají

Dieta při refluxu spočívá ve vyloučení běžných potravin, které Vám způsobují příznaky a potíže, jako je káva a čokoláda. Tento přístup však nemá dostatečnou klinickou podporu a výsledky se u jednotlivých osob liší.

V pokynech pro diagnostiku a léčbu refluxu z roku 2013 American College of Gastroenterology uvádí, že nedoporučuje eliminovat "spouštěcí" potraviny, protože souvislost stravy s tímto onemocněním není jednoznačná.

Místo toho se domnívá, že hlavním cílem léčby by mělo být uzdravení trávicího systému.

Další nevhodné potraviny

Existují další potraviny, které často způsobují příznaky refluxu. Lékaři často doporučují, aby se jim lidé s tímto onemocněním vyhýbali. Patří mezi ně třeba:

  • čokoláda
  • máta
  • sycené nápoje
  • kyselé nápoje, jako je pomerančový džus a káva
  • kofein
  • kyselé potraviny, včetně rajčatové omáčky

Ačkoli existuje jen málo klinických důkazů o souvislosti těchto potravin s příznaky refluxu, neoficiální zkušenosti některých lidí s tímto onemocněním naznačují, že tyto potraviny mohou příznaky zhoršovat.

Nevhodné potraviny se však mohou u jednotlivých osob lišit. Lidé s refluxem by proto měli zkusit jednotlivé druhy potravin ze svého jídelníčku vyřadit a zjistit, zda se jejich příznaky zlepší. Pokud tyto potraviny příznaky nezhoršují, mohou je do svého jídelníčku opět zařadit.

Dieta při refluxu (vhodný dietní plán)

Odborníci doporučují dodržovat středomořskou dietu nebo podobný dietní program bohatý na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky, aby se zmírnily příznaky refluxu. Některé příklady jídel (a potravin): 

  1. ovesné vločky
  2. vařená vejce na celozrnném toastu
  3. avokádo na celozrnném toastu
  4. míchaný zelený salát s celozrnným pita chlebem a humusem
  5. hnědá rýže s dušenou zeleninou a lososem
  6. sendvič z celozrnného chleba s tuňákem a grilovanou zeleninou
  7. celozrnná pizza s rajčatovou omáčkou, zeleninou a nízkotučným sýrem
  8. pečené kuře s celozrnnými těstovinami s rajčatovou omáčkou a grilovanou zeleninou
  9. grilované zeleninové špízy s humusovým dipem a salátem

Co je to reflux?

Více k tomuto onemocnění jsme psali ve článku: Reflux neboli refluxní choroba jícnuPokud se příznaky refluxu objevují častěji než dvakrát týdně po dobu delší než 3 týdny, lékaři tento stav definují jako chronický.

Lidé někdy označují reflux (GERD) jako kyselý reflux nebo pálení žáhy, ale to jsou spíše příznaky onemocnění než samostatné stavy. Více k těmto tématům se dočtete zde.

Léčba

Příznaky refluxu jsou velmi dobře léčitelné. Lidé si mohou zakoupit v lékárně volně prodejné léky na léčbu refluxu. Patří mezi ně antacida, která neutralizují žaludeční kyselinu. Dále jsou pro reflux léky tzv. blokátory H2-receptorů, které mohou snížit produkci žaludeční kyseliny až na 12 hodin. Podobný účinek mají i volně prodejné inhibitory protonové pumpy (PPI- Omeprazol, Helicid, Nolpaza, aj.)

Léky na předpis mohou zahrnovat silnější antacida nebo léky blokující kyselost. Ty jsou sice obecně účinné, ale pouze snižují hladinu žaludeční kyseliny. Tato kyselina je zodpovědná za většinu vstřebávání vitaminu B12 z potravy během trávení, takže časté užívání antacid, PPI nebo inhibitorů H2-receptorů může vést k nedostatku vitaminu B12.

Celostní dietní plán při refluxu

Komplexní plán léčbu refluxu musí kromě základních dietních změn zohledňovat i další faktory. Pro mnoho lidí s trávicími problémy může být prospěšné obnovení rovnováhy bakteriální flóry ve střevech. K tomu může přispět i konzumace fermentovaných a prebiotických potravin.

Lidově se bakteriím v těchto potravinách říká probiotika, která mohou snížit zažívací potíže tím, že vyrovnávají rovnováhu trávicího systému jako celku. Prebiotika jsou potraviny bohaté na vlákninu, které selektivně pěstují prospěšné bakterie.

Přírodní probiotika

Mezi potraviny obsahující přírodní probiotika patří např:

  • jogurt
  • kefír
  • syrové kysané zelí
  • syrové kimči
  • syrové kvašené okurky a zelenina
  • kombucha, fermentovaný čajový nápoj

Prebiotické potraviny

Mezi potraviny bohaté na prebiotika patří:

Pacienti mohou zjistit, že probiotické a prebiotické potraviny mohou zmírnit příznaky refluxu. Probiotika pomáhají bojovat proti bakteriálnímu kmeni známému jako Helicobacter pylori, o němž se někteří vědci domnívají, že může souviset s refluxem. K potvrzení tohoto tvrzení je však třeba provést další výzkum.

Myslíte si, že jsou Vaše problémy spojeny s možnou infekcí Helicobacter pylori? Otestujte se domácím testem na bakterii HP 

Přírodní prostředky

Mezi další přírodní prostředky, které mohou zmírnit příznaky refluxu, patří lékořice, zázvor a kůra jilmu, které mohou zmírnit příznaky, zmírnit nevolnost a zlepšit vyprazdňování žaludku. Kromě toho může udržování mírné hmotnosti a udržování hlavy zvednuté během spánku minimalizovat příznaky refluxu.

Přečtěte si: Tipy, jak uklidnit žaludek a pálení žáhy


Ačkoli lidé obvykle považují reflux za chronické onemocnění, nemusí být trvalé. Vedle léků může pomoci změna stravy a životního stylu. Pokud jsou tyto přístupy neúčinné, může být jednou z možností chirurgický zákrok, který posílí dolní jícnový svěrač.

Vhodná léčba by měla zabránit tomu, aby reflux ovlivňovala kvalitu života člověka. Před jakoukoli změnou léčebného plánu je však vždy nezbytné poradit se s lékařem.

Závěr

Reflux způsobuje, že se obsah žaludku pravidelně vrací zpět do krku, což způsobuje nepříjemné pálení.

Ačkoli tomuto onemocnění nemůže zabránit žádná specifická dieta, stravování a vyhýbání se určitým potravinám může u některých jedinců příznaky zmírnit.

Lidé s tímto onemocněním mohou své příznaky často zvládnout pomocí změny stravy a životního stylu a volně prodejných léků.

 

Reflux
Zdroj textu: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314690?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2021-11-24&apid=39044268&rvid=d433a3a252c069eeb7287808b93d9bd1fb4668e01a25719fa5005df3b5eaedaf#outlook. Zdroj obrázku: Pixabay